Ponedeljak 23.01.2012.
10:00
Press

Spasao sam Zvezdu od sigurne propasti

U emotivnoj ispovesti za Press trener Nagoje je otkrio da ga je u predsedničkoj fotelji Crvene zvezde sačekao dug od 11 miliona evra, a da je približno toliki deficit ostao u kasi u oktobru 2007. godine, kada je odlučio da ode u Japan.

"Svađe se dešavaju i u najboljim porodicama"

Stojković ističe da je novac trošen za potrebe kluba i da teret duga nije želeo da koristi kao alibi jer je želeo da Zvezda bude dominantna na evropskoj sceni.

Nekadašnji vanserijski as je u pomirljivom tonu govorio da ne želi više da se konfrontira sa navijačima, ali da oni ne treba da ga napadaju koristeći dezinformacije da je Piksi napravio dug od 20 miliona. Dotakao se i odnosa sa "delijama", velikoj rasprodaji igrača leta 2006. i problema sa kojima se suočavao.

"Prvo želim da naglasim da poštujem svakog navijača Crvene zvezde i da posle ovog želim da stavim tačku na slučaj o kome se pisalo prethodnih sedam dana. Drago mi je što me navijači nisu optužili nego su me pitali da li sam napravio dug od 20 miliona evra. Čuli su te priče jer se time barata u javnosti, ali to su obične dezinformacije", poručio je Stojković.

Pitanja nisu bila potrebna Stojkoviću, tokom polučasovnog monologa napravio je retrospektivu dešavanja u Ljutice Bogdana za vreme svog mandata.

"Kada sam zamoljen da preuzmem Zvezdu, prikazano mi je da je klub u dugu od osam miliona evra. Bilo je mnogo problema, kako finansijskih tako i organizacionih. Isključivali su nam vodu, struju, čak i telefone. Zvezda praktično nije postojala. A onda mi je za tri meseca, kada ništa nismo ulagali, rečeno da je dug 11 miliona evra. Tu su bile razne kamate bankama. Pitao sam o čemu se tu radi, i rekao im da ako se nastavi tako, bićemo do Nove godine u dugu od 15 miliona. Uz sve to morali smo da jurimo rezultat i imali budžet od 12 miliona. U toj situaciji samo Koperfild je mogao da pomogne meni i Crvenoj zvezdi", istakao je Stojković.

On je kao predsednik crveno-belih osvojio dve duple krune, ali mnogi mu na teret stavljaju rasprodaju iz leta 2006. godine (Žigić, Janković, Kovačević, Stojković), vrednu više od deset miliona dolara.

"Još jedna zamena teza, dezinformacija, paušalna ocena. Pazite ovako, Žigićev transfer iznosio je 5,7 miliona evra, od toga je Zvezda imala polovinu. Prve godine smo inkasirali samo 1,7 miliona, daj bože da smo odmah sve naplatili. Nije nikakva novost da Crvena zvezda 80 posto budžeta popunjava prodajom igrača. Tako je bilo i u moje vreme, jer smo bili prinuđeni da gasimo finansijske požare. Istovremeno smo napravili sportski rezultat, igrali 26 utakmica u Evropi i sad me slušajte dobro: sve pare smo potrošili za potrebe kluba, plate igrača, premije i servisiranje dugova", kaže Stojković.

Piksi je napustio Zvezdu oktobra 2007, prepustivši čelnu funkciju Toplici Spasojeviću.

"Naredni predsednik je napravio presek stanja i rekao da je dug 12 miliona, dakle približan onome kao kad sam ja došao. Ali u fudbalu je sve relativno. Glupo je što se uvek postavlja pitanje: Gde su pare od Piksijevih prodaja? Zaboravlja se da smo dovodili igrače, a morali smo da samo na ime plata radnoj zajednici mesečno obezbedimo 150.000 evra. Sve to postoji u knjigama, ako nekog baš zanima", priča Stojković.

On je odgovorio i na drugo pitanje "delija" o tome da li su navijači tražili ikakve beneficije.

"Sa njima sam imao korektan odnos. Samo sam tražio da se ne mešaju u rad uprave kluba, kako se po kuloarima ne bi pričalo da navijači vode Zvezdu. Nisu me ucenjivali, niti sam ja njih. Znam da su im smetali neki moji potezi, kao i neki njihovi meni. Ali svađe se dešavaju i u najboljim porodicama", zaključio je Stojković.

2024 © - Vesti online