Ponedeljak 23.01.2012.
12:12
D. Dekić - Vesti

Stežu kaiš, uz povišicu!

Sirotinja da štedi: Mirko Cvetković

Sindikat je obelodanio da je kabinet Mirka Cvetkovića "smišljeno i skriveno" dan uoči dočeka Nove godine izmenio Uredbu o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima.

Time i stvorila uslove za solidno veća mesečna primanja državnog aparata, na osnovu povećanja osnovnog koeficijenta dodatnim do 18 odsto. Kako dodaju, reč je o selektivnom povećanju, jer je kriterijum složenost i odgovornost posla.

Dupliranje zarade

 

Prosečne plate predsednika beogradskih opština su pre izmene uredbe bile oko 1.050 evra, a ministarske blizu 1.100, da bi kako tvrdi Sindikat pravosuđa u ovoj mogle da budu i duplirane.
 

Sa druge strane podaci Kreditnog biroa pokazuju da je ukupan dug privrede i građana u 2011. bio za 9,6 odsto veći nego u 2010, odnosno 18,9 milijardi evra, a da je zaduženost po glavi stanovnika 816 evra ili 2,2 prosečne zarade.

Ministarstvo finansija koje od rekonstrukcije Vlade vodi premijer Cvetković saopštilo je da se uredba ne odnosi na republičke organe, kao i da se plate zaposlenih mogu korigovati isključivo kroz budžet.


Budžetom je, tvrde, predviđena samo zakonska indeksacija u aprilu i oktobru, kako za zaposlene, tako i za penzionere.


Međutim čelnica Sindikata pravosuđa Slađana Milošević ukazuje da se pažljivim uvidom članova 2. i 4. stare uredbe iz 2008. i skorašnjih izmena, vidi da značajna povišica sledi imenovanima i postavljenima u ministarstvima, posebnim organizacijama i organima teritorijalne autonomije, grada Beograda i opština.


Kao primer navodi direktora posebne organizacije ili generalnog sekretara Skupštine Srbije, čiji osnovni koeficijent 24 omogućuje dodatni do 18, što znači da im plata može biti veća i za 75 odsto, dok će ostali zaposleni u tim organima moći da računaju na još petinu.


-To je skandal da se uredba donosi i skriva od javnosti, a na sva zvona objavljuje vest sa iste sednice o smanjenju marži na neke osnovne proizvode. Pitamo vlast zašto teret krize građani podnose nesrazmerno u odnosu i da li je povišica zbrinjavanje odlazećih kadrova koji će i pola godine po prestanku funkcije primati uvećanu platu - navela je Slađana Milošević.

2024 © - Vesti online