Nedelja 22.01.2012.
22:39
Večernje novosti

Bahati vozači ponovo na obuci

Foto: Arhiva

Agencija za bezbednost saobraćaja završila je sve pripreme, uključujući i licenciranje predavača. Seminari koje organizuje ta Agencija sastojaće se od 40 časova koji će trajati po 45 minuta. Devet časova biće posvećeno oblasti u kojoj je kažnjeni vozač napravio najviše prekršaja.


Pre nego što se prijave za seminare, vozači moraju da izmire sve kazne koje su im određene zbog prekršaja koje su napravili - objašnjavaju u Agenciji za bezbednost saobraćaja. - Kada ispune sve te obaveze, moraju da sačekaju najmanje 90 dana pre nego što steknu pravo da pohađaju seminar.
 

Više poginulih

Tokom 2011. godine poginula je čak 721 osoba, što je čak za 71 više nego godinu ranije. Istovremeno, zabeležen je nešto manji broj saobraćajnih nesreća, ali objašnjenje leži u činjenici da statistika više ne beleži lakše udese za koje nije obavezna intervencija policije.

Kada završi seminar, vozač mora da položi pismeni ispit, a zatim od Ministarstva unutrašnjih poslova može da zatraži novu vozačku dozvolu.


Jedan od najčešćih i najopasnijih prekršaja zbog kojih vozači dobijaju negativne poene i dalje je vožnja u pijanom stanju. Policija je prošle godine napisala čak 45.000 prekršajnih prijava za alkoholisane vozače. Pijani šoferi su tokom 2011. godine učestvovali u čak 2.500 teških saobraćajnih udesa u kojima je bilo ozbiljno povređenih ili poginulih.


Među najčešćim prekršajima vozača na srpskim drumovima su i prekoračenje dozvoljene brzine, nepropisno preticanje i nevezivanje pojasa. Veliki problem je i prevoz dece u automobilu bez odgovarajućeg sedišta, ali i vožnja mališana na traktoru.

2024 © - Vesti online