Ponedeljak 23.01.2012.
04:49
Beta

Orne: Nije teško raditi sa Kusturicom

Emir Kusturica

Orne je agenciji Beta rekao da rad i saradnja sa Kusturicom nisu bili teški, jer je Kusturica režiser, zna šta želi i šta bi trebalo da radi.

Francuski reditelj kazao je da je njegov film basna u stilu Ezopa, o dečaku kome prijateljstvo i briga o pelikanu pomažu da popravi narušeni odnos sa ocem posle smrti majke. On je dodao da je tokom snimanja filma Kusturica u svoju ulogu uneo svoje elemente, čak i komične gestove zanimljive publici. Orne je rekao da je posle duže portage za glumcem koji bi igrao oca dečaka glavnog junaka, pozvao Kusturicu i ponudio mu ulogu pošto ga je video u jednom filmu.

"Video sam Emira u tom filmu i pomislio: ‘Zašto nismo ranije mislili na ovog čoveka?’. Usledila su dva poziva, Emir je bio na festivalu u Marakešu, ali smo se posle sreli i lako dogovorili", rekao je Orne.

Ispostavilo se i da su on i Kusturica rođeni istog dana, meseca i godine što je bila dodatna okolnost da lako sarađuju. Orne je rekao da će njegov sledeći film biti komedija i dodao da želi da ponovo da radi sa Kusturicom.

Prema njegovim rečima, za snimanje filma korišćeno je osam pripitomljenih pelikana koji "glume naslovnu ulogu" i u radu s njima nije bilo problema.

Producent Alan Gronžera rekao je da se nada da će neki distributer iz Srbije otkupiti film koji je otkupljen i prikazan u 14 zemalja i na festivalima.

"Film je do sada prikazan u Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Australiji, Finskoj, kao i u Rusiji gde je postigao veoma veliku gledanost", rekao je Gronžera.

On je dodao da su priprema i rad na filmu bili komplikovani jer su scene ulgavnom snimane na dva grčka ostrva. U to vreme bili su obustvljeni letovi zbog erupcije vulkana na Islandu, a u Grčkoj su bili štrajkovi. Režiser Olivije Orne i producent Alan Gronžera gostuju na festivalu Kustendorf gde će sutra razgovarati sa studentima i posetiocima.

2024 © - Vesti online