Nedelja 22.01.2012.
15:28
Srna

Kusturica: Nikolaidis poziva na ubijanje

Poznati režiser: Emir Kusturica
 

"Ne znam šta planiraju da rade sa običnim narodom ako su za čelnike Srbije, Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve namijenili eksploziv. Taj čovek poziva na ubijanje. Scenario je isti, kao i prilikom rušenja Jugoslavije: psi rata su imali funkciju da nas pripreme za užas koji neko negde priprema, da uguše glasove razuma", rekao je Kusturica.

On je ocenio da je posao Nikolaidisa da plasira laži, te istakao da je suština da prilikom svakog osvajanja ovih prostora okupatore dočekuju sluge koje se utrkuju da im pomognu.

"Međutim, psi rata su sada glasniji, ne govore samo laži o meni, u međuvremenu su njihove težnje evoluirale: sada prizivaju 'civilizacijski iskorak", rekao je Kusturica za beogradske "Večernje novosti".

Na pitanje može li da zamisli Srbiju i Srpsku posle takvog "iskoraka", Kusturica je istakao da sve može da zamisli, ali da neće, te dodao da bi, kada bi bio na mestu predsednika Srbije Borisa Tadića, pribegao jednostavnom rešenju.

"Predsednik svakome od 'prijatelja', pre svega beogradskih, koji sada brane predlagača 'civilizacijskog iskoraka' i brane tezu da su nam dva predsednika i patrijarh bolji mrtvi nego živi - treba da zalepi šamarčinu! Sve uz komentar: 'Izvini, nisam znao da si to ti'. To bi najefikasnije rešilo situaciju. Ja svoju priliku da to učinim, ako mi se ukaže, ne bih propustio", poručio je Kusturica.

Govoreći o rediteljskom ostvarenju Anđeline Džoli - filmu "U zemlji krvi i meda", u kojem su Srbi prikazani kao ubice i silovatelji, Kusturica je rekao da je njen posao da sferu činjenica zameni lažima.

"Ona je posle 20 godina portparol ideje o onom broju od 250 000 mrtvih, među kojima Srbe niko ne pominje. Kada se uzmu u obzir njene izjave da su joj u pisanju scenarija pomagali Vesli Klark i Ričard Holbruk, oni koji nisu uspeli da dosegnu broj od 250 000, sve je jasnije. Kakav autorski tim! Na najvišem nivou", istakao je Kusturica.

2024 © - Vesti online