Nedelja 22.01.2012.
01:40
Beta

Evropski Turci protestovali u Parizu

Protestni marš Turaka održao se kod francuskog Senata gde bi o predlogu zakona trebalo da se raspravlja u ponedeljak, pošto je u Donjem domu o njemu raspravljano u decembru.

Demonstranti su nosili natpise poput "Istorija istoričarima, politika političarima" i kritikovali francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da uoči predsedničkih izbora na proleće juri glasove Jermena kojih u toj zemlji ima oko 500.000.

Turski demonstranti u francuskoj prestonici

Ako zakon bude usvojen, za negiranje da su masovna ubistva Jermena u otomanskoj Turskoj 1915. bila genocid, moglo bi da se dobije jedna godina zatvora i novčana kazna od 45.000 evra. Tim zakonom bi se negiranje genocida nad Jermenima poistovetilo s negiranjem Holokausta.

Ubistva Jermena 1915. godine Francuska je 2001. formano priznala za genocid, ali nije bila predviđena nikakva kazna za negiranje.

Turska je u decembru nakratko opozvala ambasadora iz Pariza i suspendovala vojne, ekonomske i političke veze s Francuskom.

Jermeni planiraju demonstracije kod francuskog Senata u ponedeljak uoči debate i glasanja.

Za sada nije jasno da li će predlog nacrta biti usvojen, a senatski zakonodavni odbor je bio protiv tog zakona jer je ocenjeno da se njime ugrožava ustavna zaštita slobode govora.

Francuska je 1990. donela Zakon kojim se krivično sankcioniše poricanje holokausta, genocida nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, koji je kao amandman ugrađen u zakon iz 1881. a koji se odnosi na slobodu štampe.

Sličan zakon o Holokaustu imaju i Nemačka, Austrija, Italija, Švajcarska, Španija i još nekoliko evropskih zemalja.

2024 © - Vesti online