Subota 21.01.2012.
22:41
Beta

Na Evrosongu 43 zemlje u borbi za pobedu

Ovogodišnje muzičko takmičenje odigrava se u Azerbejdžanu
 

Učešće su potvrdili Albanija, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Belorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Makedonija, Gruzija, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Holandija, Norveška, Portugalija, Rumunija, Rusija, San Marino, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska, Ukrajina i Velika Britanija.

Iako je bilo neizvesno njihovo učešće, ponovo će se takmičiti Italija, Mađarska i Austrija, a posle tri godine pauze na evrovizijsku scenu se vraća Crna Gora.

Bilo je neizvesno učešće Jermenije, zbog višedecenijskog ratnog sukoba sa Azerbejdžanom oko autonomne oblasti Nagorno Karabah, koja pripada Azerima, ali je pod vlašću i upravom jermenske manjine.

Zato je jermenska delegacije tražila dodatne garancije za bezbednost od organizatora takmičenja i EBU.

Poljski nacionalni emiter TVP odlučio je da ove godine ne učestvuje na Eurosongu, jer ih očekuje mnogo izazova, poput Evropskog prvenstva u fudbalu.  Zbog finansijskih problema su od takmičenja odustali Češka, Monako, Andora, Luksemburg i Maroko. Andora je nedavno najavila totalno povlačenje iz EBU, zbog velikih novčanih dugovanja.

Lihtenštajn ne može da učestvuje na Eurosongu pošto nije dobio aktivno članstvo u EBU. Javni servis Lihtenštajna osnovan je 2008. godine.

U sredu će žrebom 37 zemalja biti raspoređeno u dva polufinala, a 20 će se plasirati u finale i pridužiti Azerbejdžanu kao domaćinu i članicama velike petorke - Francuskoj, Španiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Italiji.

Prvo polufinale biće održano 22. maja, a drugo dva dana kasnije.
Finale na kome će se takmičiti predstavnici iz 26 zemalja održaće se 26. maja.

2024 © - Vesti online