Subota 21.01.2012.
17:21
Beta

Počelo da curi gorivo iz Konkordije

Goriva iz kruzera bi moglo da izazove ekološku katastrofu neviđenih razmera
 

Gorivo iz mašinskog postrojenja potonulog broda Kosta Konkordija primećeno je u moru u blizini kruzera, saopštila je danas italijanska obalska straža.

Portparol obalske straže Kosimo Nikastro izjavio je da nema indicija većeg curenja goriva iz dvostruko obloženih tankova. U brodu je ostalo oko pola miliona galona nafte koja bi, u slučaju curenja, izazvala ekološku katastrofu u Tirenskom moru.
 

Nikastro je rekao da je verovatno iscurilo dizel gorivo koje se koristi za spasilačke brodove i kao mazivo za brodske mašine. Na brodu je oko 185 tona dizela.

Obalska straža navodi da je situacija pod kontrolom i podseća da je na brodu bila velika količina ulja, deterdženta i drugih hemikalija koje su bile neophodne.

Potonuli brod Kosta Konkordija imao je kapacitet oko 3.200 putničkih mesta, a na brodu je bilo i oko 1.000 članova posade.

Kruzer je potonuo prošle sedmice. Najmanje 11 ljudi poginulo je u brodolomu, a još 21 osoba i dalje se vodi kao nestala. Spasilačke službe navode da je mala verovatnoća da je neko od njih još živ.

2024 © - Vesti online