Subota 21.01.2012.
13:38
Smedia

Šta se desi kada date lozinke partneru? Zažalite kad-tad!

Povređen i besan partner je u stanju svašta da uradi

U situacijama kada ogorčeni partner u rukama ima lozinke privatni mejlovi i poruke postaju javni, a na Fejsbuk stranici pravi dar-mar. Novo istraživanje pokazuje da je trend deljenja lozinki u porastu. "Njujork tajms" objavio je rezultate po kojima čak 30 odsto korisnika Fejsbuka, Tvitera ili jednostavno imejlova poverava svoje šifre partnerima ili prijateljima.

Stručnjaci smatraju da je ova pojava svakako rizična i nepoželjna. Ona je pre iskaz nedostatka poverenja nego dovoljnog poverenja. Ona onemogućava pravo svake osobe na minimum privatnosti.

Evo primera iz San Franciska: srednjoškolci Tifani Karandang (17) i njen dečko razmenili su lozinke za mejl i Fejsbuk. Objasnila je to kao "znak poverenja" i iskaz da nema ništa što bi skrivala od partnera. "Znam da nikada neće uraditi ništa što bi uništilo moju reputaciju", izjavila je devojka.

Ali informatički stručnjaci ne dele njen optimizam. U većini će potvrditi kako su vrlo retki slučajevi u kojima neko od partnera nije zažalio zbog viška poverenja. Jedan engleski dečji psiholog čak je otišao toliko daleko da je sa svojim sinom potpisao ugovor koji reguliše pravila korišćenja Interneta, a jedna od važnijih odrednica je obavezna diskrecija, uključujući i nedeljenje lozinki.

2024 © - Vesti online