Subota 21.01.2012.
11:11
Novi magazin

Patrijarh želi obostrano izvinjenje

Svako izvinjenje se pozdravlja: Patrijarh srpski Irinej

"Svako izvinjenje se pozdravlja, ali oproštenje mora biti obostrano. To je nešto što nam svima treba i kada bi tako svi postupali bilo bi nam mnogo lepše u životu", rekao je patrijarh Irinej za beogradske medije povodom izvinjenja vladike Grigorija.

Istovremeno, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da je srećan što je došlo do susreta vladike Grigorija i biskupa Uzinića u Dubrovniku.

"Svake godine, od 18. do 25. januara, održava se molitva u većini hrišćanskih crkava za jedinstvo hrišćanstva. To je više prisutno u zapadnom hrišćanstvu. Sada se svuda moli, a utoliko je lepše ako predstavnici bilo koje crkve javno mole za oproštenje. Svako treba da prizna svoju sopstvenu prošlost, ali i ono što u toj prošlosti nije bilo dobro. Bez praštanja nema pomirenja, suživota, niti jedinstva i zato Grigorijev stav treba pozdraviti", rekao je Hočevar.

Verski analitičar Živica Tucić smatra da je reč "izvini" uvek dobrodošla.

"Mi ne znamo na šta je tačno mislio vladika Grigorije, ali šta god da je u pitanju, nije pogrešio. Meni njegova beseda ne deluje kao nešto pripremljeno, imam utisak da je episkop to izgovorio spontano, iz srca. Time sve što je rekao samo dobija na snazi", ističe Tucić.

Sociolog religije Mirko Đorđević Grigorijevo izvinjenje takođe smatra hrabrim potezom.

2024 © - Vesti online