Subota 21.01.2012.
10:10
Srna

"Psi rata" u tužilačkim togama

Simić je istakao da u Tužilaštvu BiH nije sreo nijednog međunarodnog tužioca koji ga je impresionirao na bilo koji način, kao i da su oni pokazivali da im nedostaje osnovno znanje, refleks i iskustvo da bi bili dobri tužioci.

Većina međunarodnih sudija i tužilaca koji su radili i rade u Sudu i Tužilaštvu BiH u svojim zemljama nikada nisu predstavljali kadar koji bi bio za poštovanje, što se vidi i iz njihovih biografija: Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić
 


"To se pokazivalo na njihovim istragama i po njihovim optužnicama. Iza najvećeg broja afera koje su potresale pravosuđe u BiH, a to su istrage protiv Mirka Šarovića, Dragana Čovića, "Srpskih šuma" i drugih stajali su strani tužioci. Usledila su pogrešna optuženja i oslobađanja koja su pravosuđu nanela veliku štetu'', istakao je Simić za "Glas Srpske".

Nakon što su po političkom zadatku odradili svoje prljave poslove u Tužilaštvu i Sudu BiH, neki od njih su povratkom u svoje zemlje postavljani na najviše funkcije.

Tako, Filipinca Džuda Romana, koji je obustavio istragu u predmetu ''Dobrovoljačka" i kome mandat ističe 8. februara, po povratku u zemlju čeka najviša funkcija u kabinetu predsednika Filipina.

Komentarišući naredbu Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u predmetu ''Dobrovoljačka", Simić kaže da je jedan od osumnjičenih, osnivač Patriotske lige i jedan od komandanata koji je naredio masakr nad vojnicima JNA Zaim Backović u izjavi datoj posle obustavljanja istrage priznao da je u Dobrovoljačkoj ulici počinjen zločin.

''On je time priznao svoju odgovornost i drugih osova koje su bile na liniji komandovanja. Komandna odgovornost se konstruiše nakon što se ispostavi da komandant svoj posao nije obavio kako treba, a ne na osnovu toga što je naredio da se izvrši zločin, što je, opet, direktna odgovornost njega kao izvršioca'', istakao je Simić.

2024 © - Vesti online