Subota 21.01.2012.
13:09
Đ. Barović - Vesti

Jadranka Šešelj: Mislila sam da je Voja umro

Jadranka šešelj

Kako je Šešelju?

- Čuli smo se danas (petak), rekao je da je bolje nego što je bio dan ranije kad je ponovo završio u bolnici. Po glasu mi je delovalo da je zaista bolje nego što je bio.


Iz Haga su rekli da mu nije bilo ništa i da je preventivno prebačen u bolnicu?
- Da nije tužna, takva izjava bi bila smešna. Je l' neko zaista može da poveruje u tako nešto ili su možda te "vampirske", ponoćne zdravstvene kontrole uobičajene?
 

Preživeli ste pravu dramu. Da li Vam se neko obratio ovih dana?
- Telefon stalno zvoni. Ljudi iz svih krajeva sveta, i znani i neznani, pozivaju i nude pomoć. Ta podrška zaista mnogo znači.


A je l' zvao neko iz države, barem da pita kako ste?
- Niko me nije zvao, ni iz naše države, ni iz Haškog tribunala. Vlasti u Srbiji valjda misle da je dovoljno što je Rasim Ljajić hteo da ga poseti u bolnici. A od ovih iz Haga nisam ni očekivala. I za Sekretarijat, Sudsko veće, ali i lekare koji su ga operisali imam 100 pitanja, ali nemam mogućnost da ih postavim.


Šta biste ih pitali?
- Pitala bih kao supruga čoveka koji umalo nije umro kako je moguće da niko ne zna šta mu je, a zatim i kako je moguće da ga posle ugradnje pejsmekera već sledećeg dana vrate u zatvor kao da je popravljao zub. Pitala bih i kako je moguće da se bolesniku odredi pogrešna terapija.


Zar niste bili u stalnom kontaktu sa Sekretarijatom Tribunala?
- Ne, odakle vam to?


To tvrdi portparol Tribunala.
- Sa zvaničnicima Sekretarijata sam se do sada, od početka ove drame, čula nekoliko puta i to uvek da me obaveste da je prebačen u bolnicu. Prvi put oko 21 čas tog nesrećnog 6. januara, drugi put sledećeg dana kad mi je Voja navodno poručio da ne dolazim u posetu. Kažem navodno jer se ispostavilo da su me u Sekretarijatu Tribunala lagali da mi je tako rekao.


Kako znate da su Vas lagali?
- Voji su dok je bio u bolnici samo jednom izašli u susret i dozvolili da mi telefonira. Prva njegova rečenica je bila: "Zar ti nisi u Hagu?" Kada sam mu rekla šta mi je poručio, ljutito mi je odgovorio: "Ti njima i dalje veruješ?" Posle mi je u bolnici ponovio da nikada nije tražio od Tribunala da odustanem od redovne posete.


Šta se događalo te noći, 6. januara?
- Dvadesetak dana unazad Voja se žalio na probadanje u grudima i jake tahikardije. Ali, bio je uveren da će proći i da je to od stresa jer se Tribunal ponaša krajnje čudno prema njemu, odbijaju mu neke podneske, uskraćuju druge stvari na koje je imao pravo, namerno krše njegova prava kako bi ga iznervirali.


Onda je usledilo Badnje veče?
- Prethodno tog dana smo se čuli u redovnom terminu, žalio se da mu je loše, ali je rekao da ne brinemo i da lepo provedemo Badnje veče, te da se čujemo sutra za Božić. Međutim, oko devet uveče je zazvonio telefon i kad se javila ta žena iz Sekretarijata, prekinula sam vezu. Pomislila sam da mi javlja onu - najgoru vest. Ta žena je pozvala ponovo i prenela mi doslovce sledeće: "Vaš suprug je hitno prebačen u bolnicu, ali ne znamo više detalja." Zamislite da vas neko obavesti da vam je supružnik u bolnici, a ne možete da saznate ni gde je, ni kako je.


Videli ste Šešelja kasnije, u bolnici. Kako Vam je izgledao?
-Omogućeno mi je da ga sa najstarijim sinom Aleksandrom dva puta posetim, neposredno pre ugradnje pejsmekera. Prvi put mi je delovao veoma umorno, isrcpljeno, mada je svojim duhovitim opaskama želeo da sve to prikrije. Sledećeg dana je bio malo bolje.


Kako ste saznali da je u sredu ponovo prebačen u bolnicu?
- Pozvao me neki minut pre 20 časova i kazao: "Ovog momenta me vode u bolnicu, ali ne znam koju." Posle sat vremena su zvali iz Sekretarijata i to potvrdili i rekli da iz bezbednosnih razloga ne mogu da kažu ni zašto je prebačen u bolnicu, ni u koju. Ponovo su se javili tek oko ponoći i rekli da je vraćen u pritvor. Voja me je zvao sledećeg jutra i rekao da su mu lekari u toj bolnici rekli da je primao pogrešnu terapiju. 

Licemerje sudije Antonetija

 

U Hagu tvrde da Šešelj neće da se obelodani njegov zdravstveni bilten. Zašto?
- To nije tačno. On je to sada zaista učinio, ali iz revolta. Zar nije ironično da predsedavajući sudija u postupku protiv njega punih 120 dana ne zakaže statusnu konferenciju, što je po Statutu Tribunala obavezan, već kad je Voja završio u bolnici odluči da se meša u svoj posao. To je krajnje licemerno. Želim da ovo pročita sudija Antoneti, neka zna da sam rekla da je licemerno.

 

Dolaze Bojić i još dvojica

 

Hoće li Šešelja uskoro pregledati lekari iz Rusije kako to radikali najavljuju?
- Ne znam dokle se stiglo s tim, a mislim da ni Voja ne zna. Jedino znam da je u toku procedura oko odlaska tročlane ekipe lekara iz Srbije.


Zar Šešelj ne odbija pregled srpskih lekara?
- Odakle vam to?


To tvrdi Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Nacionalnog saveta.
- Nije tačno! Šešelj jedino nije hteo da ga u bolnici poseti Ljajić, prema kome inače ima simpatije, ali samo zato što je predstavnik vlasti sa kojom ne želi išta da ima.


Ko će biti u tom timu lekara, možda Milovan Bojić?
- Koliko znam, uz njega će biti i dvojica profesora s Medicinskog fakulteta, ali ne znam kako se zovu.

2024 © - Vesti online