Subota 21.01.2012.
05:32
Glas Srpske

"Frankfurtski atentator" bio u kampu u Zenici?

Arid Uka

Strani obaveštajni izvori navode da sa tim boravkom veze imaju organizacije "Poziv u raj" iz Frankfurta i Tuzle, te grupa "Aatrij" iz Zenice sa ogrankom u Kiseljaku.

Prema podacima NATO iz novembra 2010. godine, grupe "Aatrij" i "Interaktiv" optužene su da "aktivno regrutuju za borbe u Avganistanu protiv SAD". One su, navedeno je, nastavile rad organizacije Aktivna islamska omladina (AIO) posle zabrane postojanja.

- Nemački istražioci me još nisu kontaktirali povodom tvrdnji da naša organizacija ima veze sa istoimenom organizacijom iz Nemačke i sa navodnim boravkom Arida Uke (21) u Zenici - izjavio je "Glasu Srpske" predstavnik grupe "Poziv u raj" iz Tuzle koji se predstavio kao Danijel Karabegović.

On tvrdi da tuzlanski "Poziv u raj" "nema nikakve veze sa istoimenom nemačkom grupom čiji je osnivač Muhamed Sejfudin Čiftči (Abu Anas)".

Međutim, Abu Anasova organizacija nosi naziv "Einladung zum Paradies" (EZP), a njen ogranak u BiH nosi naziv "Poziv u raj/Poziv u dženet".

- Abu Anasa poznajem odlično, ali nemačka organizacija "Poziv u raj" ukinuta je pre dve godine. Mi nismo njen ogranak, a taj naziv sam uzeo jer mi se dopao. Sarađujemo samo sa grupom "Poziv u raj" iz Turske. Nikad nisam upoznao Arida Uku - tvrdi Karabegović.

Šef udruženja "Aatrij" je Elvir Čolaković, a kad su novinari "Glasa Srpske" Karabegovića upitali da li poznaje njega, rekao je da "upravo sedi pored njega".

- Ni "Aatrij" ne postoji, ta organizacija je ukinuta pre šest godina, a Čolaković u Zenici drži obdanište. Evo i on negira da poznaje Arida Uku i da je on boravio u Zenici - rekao je Karabegović.

Priznaje samo da "poznaje Ukine prijatelje, nemačke daije, islamske misionare Pjera Fogela (Abu Hamza), Svena Laua (Abu Adam), kao i Abu Anasa".

Fogel je dva puta bio u poseti Sarajevu i Zenici 2007. i 2010. godine. Njegov domaćin bila je organizacija "Demus", a on se navodno susreo i sa reisom Mustafom Cerićem.

Nemački istražioci su među 125 prijatelja Arida Uke na Fejsbuku, gde se predstavljao kao Abu Rejam, pronašli vođe nemačkih selefija, godinama aktivnih u BiH.

Karabegović i Čolaković nisu mogli da potvrde da li je došlo do sastanka Fogela (Abu Hamze) sa reisom Cerićem, ali su potvrdili da je tačno da im je u oktobru prošle godine otkazan skup u planinama Hesena u Nemačkoj.

Za tada je bio zakazan seminar za oko 200 vehabija iz BiH i Nemačke pod nazivom "Život u islamu je lep".

Prema saznanjima "Glasa Srpske", nemački istražioci zabranili su održavanje tog skupa baš zbog saznanja da su njegovi organizatori povezani sa Aridom Ukom i sa regrutovanjem omladine za terorističke napade.

Ugovor o iznajmljivanju hostela za 200 vehabija iz BiH i Nemačke potpisao je Muhamed Čiftči (Abu Anas).

Kao predavači na zabranjenom seminaru u Hesenu bili su najavljeni Safet Kuduzović i Hajrudin Ahmetović, islamski misionari iz BiH. Kuduzović je imam u Austriji, blizak vođi vehabijske zajednice u Beču Muhamedu Fadilu Porči. Oni su šerijatski konsultanti islamskog lista "El Asr" koji izdaje džemat u Holandiji pod nazivom "Štihting Hidžra", a distribuira se u džematima bošnjačke dijaspore i brojnim džematima u BiH i Raškoj oblasti u Srbiji.

2024 © - Vesti online