Subota 21.01.2012.
02:43
Beta

Priština: Nove mere u odnosima sa Srbijom

Parlament u Prištini

Skupština je podržala "tehničke razgovore Kosova i Srbije" i stavila van snage dosadašnje odluke o "merama reciprociteta prema Srbiji", a ujedno je zatražila od Vlade Kosova da je na tri meseca obaveštava o tome šta preduzima.

"Vlada će izveštavati Skupštinu svaka tri meseca o ostvarivanju reciprociteta. Zaključi stupaju na snagu istog dana kada budu potpisani i stavljaju van snage sve prethodne odluke o reciprocitetu sa Srbijom", kaže se u odluci Skupštine o trgovinskim i političkim odnosima sa Srbijom.

Šef poslaničke grupe Tačijeve Demokratske partije Kosova Adem Grabovci je predložio da se "podržavaju razgovori Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima", kao i da se "traži njihovo striktno spovođenje".

Aludirajući na proteste pokreta "Samoopredeljenje", Grabovci je rekao da "nedavni događaji na Kosovu nisu dali dobru sliku o zemlji" i da "sva pitanja treba rešavati u raspravama unutar institucija".

Šef poslaničke grupe "Samoopredeljenja" Visar Imeri rekao je da hitno treba razmotriti pitanje, kako je naveo, "politizacije Policije Kosova i policijskog nasilja poslednjih dana".

On je rekao da je "Samoopredeljenje" protiv stavljanja van snage prethodnih zaključaka i odluka Skupštine koja se odnose na reciprocitet u odnosima sa Srbijom.

Prema Imeriju, to je "pokušaj da se Vladi omogući da uradi ono što je uvek radila - da ne vodi računa o interesima svojih građana i države Kosovo".

2024 © - Vesti online