Petak 20.01.2012.
21:39
Beta

"Pregovore voditi poštujući prava građana"

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope: Bjorn fon Sidov
 

"Komunikacija između dve strane nije jednostavna, ali je uvek bolja nego da je uopšte nema", rekao je Fon Sidov posle razgovora sa srpskim zvaničnicima u Beogradu.

Fon Sidov, koji priprema izveštaj o Kosovu, ukazao je da je za uspeh pregovora neophodno da postoji dobra volja svih strana i njihova spremnost za postizanje kompromisa, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Saveta Evrope.

"Sporazumi koji su postignuti u ovom dijalogu moraju da budu u potpunosti poštovani od obe strane. To će biti snažan podsticaj za jačanje međusobnog poverenja. To će, takođe, omogućiti Beogradu i Prištini da krenu napred, što je u interesu celog regiona", rekao je Fon Sidov.

Izvestilac je naglasio da je neophodno pronaći način za jačanje komunikacije sa kosovskim Srbima i podsetio da je u novembru razgovarao sa predsednicima četiri srpske opštine sa severa Kosova.

"Zaista se nadam da će kosovski Srbi na severu i u drugim delovima Kosova biti kooperativni i da neće opstruisati ceo proces", poručio je izvestilac Saveta Evrope.

On je pozvao obe strane da razmene informacije o nestalima, ukazujući da to pitanje treba da ostane jedan od prioriteta u pregovorima. Fon Sidov je u Beogradu razgovarao sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i predstavnicima nevladinog sektora.

2024 © - Vesti online