Subota 21.01.2012.
00:11
Beta

Međunarodna zajednica otvorena za pregovore sa Iranom

Iranski ajatolah izjavio da se Iran ne plaši pretnji međunarodne zajednice
 

U saopštenju Eštonove navodi se da Velika Britanija, Francuska, Nemačka, SAD, Rusija i Kina žele da učestvuju u razgovorima o iranskom nuklearnom programu.

Kabinet Eštonove objavio je takođe i pismo koje je visoka predstavnica EU u oktobru poslala glavnom iranskom pregovaraču za nuklearni program Saedu Džalilu.

U pismu se navodi da je cilj međunarodne zajednice da se pregovorima dođe do rešenja "koje bi vratilo međunarodno poverenje u miroljubivu svrhu iranskog nulearnog programa".

Diplomatski izvori agencije AP navode da će na sastanku šefova diplomatija EU, u ponedeljak u Briselu, najverovatnije biti odobren novi paket sankcija Iranu. Tim sankcijama odmah će biti zabranjeno potpisivanje novih ugovora o kupovini iranske nafte.

Detalji o novim kaznenim merama protiv Teherana tek treba da budu razrađeni. Velika Braitanija, Francuska i Nemačka zalažu se za dodatno pooštravanje sankcija, ali se neke zemlje, poput Grčke, protive tom predlogu. Grčkoj, koja je u teškoj ekonomskoj krizi, u ovom trenutku odgovara niska cena iranske nafte.

2024 © - Vesti online