Petak 20.01.2012.
22:30
Srna

Konkordija izaziva ekološku katastrofu?

Kosta Konkordija nasukana u priobalju ostrva Điljo
 


Sedam dana posle brodoloma, luksuzni putnički brod težine 114 500 tona pomera se na steni i ugrožava plan o ispumpavanju goriva. U brodolomu nedaleko od ostrva Điljo poginulo je 11 ljudi, a 21 lice se još vodi kao nestalo.

Pročitajte još: Prvi snimci olupine Konkordije

Stručnjaci su upozorili da bi situacija mogla da preraste u najveću italijansku ekološku katastrofu od potonuća broda "Amoko Milford hejven" sa 144 000 tona nafte u blizini obale Đenove 1997. godine.


Čišćenje tog područja okončano je 2008. godine, 17 godina posle incidenta, a olupina "Hejvena" još je na morskom dnu, izjavio je Luiđi Alkaro, šef službe za vanredne pomorske situacije.


"Ako Kosta konkordija nastavi da tone i gorivo počne da curi u more, mogle bi da prođu godine dok to ne očistimo, uz trošak od nekoliko desetina miliona evra", rekao je Alkaro Rojtersu.


Količina goriva na "Kosta konkordiji" od 2 380 teškog dizela i ulja za podmazivanje može se uporediti sa količinom koju prevozi manji tanker, izjavio je u parlamentu ove sedmice ministar za životnu sredine Korado Klini.


Rezervoari nasukanog broda za sada nisu oštećeni.


Klini je rekao da bi čak i ograničeno curenje bilo veoma toksično za biljni i životinjski svijet u prirodnom pomorskom parku koji je poznat po čistoj vodi, koralima i raznovrsnim živim vrstama.


Ostrvo Điljo poznato je kao raj za ronioce, a u okolnom arhipelagu živi više od 700 vrsta biljaka i životinja, uključujući kornjače, delfine i foke.


Alkaro je rekao da bi kontrolisano ispumpavanje goriva iz nasukanog broda moglo da potraje mesec dana, pošto "Kosta konkordija" ima 13 spoljnih rezervoara i deset unutrašnjih, do kojih je teže doći.

2024 © - Vesti online