Petak 20.01.2012.
20:37
24sata.info

Kamenje palo sa Marsa deset puta skuplje od zlata?

Foto: Ilustracija
 

Naučnici su uzbuđeni, a meteoriti nekima već sada donose veliku zaradu, zato što veoma rijetki na Zemlji, ređi čak i od zlata. Najveći meteorit je težak oko jedan kilogram.

- Divno je što nam Mars šalje uzorke na Zemlju, naročito kada su nam džepovi prilično prazni i ne možemo sami da odemo po njih - rekao je bivši rukovodilac istraživanja u Nasi Allan Stern, danas direktor Svemirskog instituta pri Unvierzitetu Centralne Floride.

Većina meteorita sa Marsa nalazila se na Zemlji već milionima godina ili barem decenijama pre nego što su pronađeni, zbog čega su kontaminirani materijalima na Zemlji. Novootkriveni meteoriti su najverovatnije takođe kontaminirani zato što su mesecima bili na Zemlji, ali su ipak čistiji.

Kako prenosi Blic, dileri su iskamčili nove meteorite od onih koji su ih pronašli i sada ih papreno prodaju. I pre izdavanja zvaničnog sertifikata, naučnici iz NASA-e, muzeji i univerziteti otimali su se ko će da ih kupi.

Diler Deril Pit kaže da naplaćuje od 11.000 dolara do 22.500 dolara po unci i da je već skoro sve prodao. To znači da je kamenje s Marsa oko deset puta skuplje od zlata.

2024 © - Vesti online