Petak 20.01.2012.
17:03
Srna

Srpski i hrvatski tužalac zajedno ispituju danske vojnike o zločinu u Dvoru na Uni

Danski vojnici nemo posmatrali zločin nad zarobljenim srpskim civilima

"To je veoma važno, jer je to na neki način i zajednički rad na tom predmetu i to je dobar primer regionalne saradnje", rekao je Vekarić.

On je istakao da je to prva tužilačka istraga u Srbiji odnosno prvi krivični predmet u kome je Tužilaštvo za ratne zločine počelo da primenjuje odredbe o tužilačkoj istrazi iz novog Zakonika o krivičnom postupku.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije formiralo je prošle godine predmet o zločinu nad devetoro srpskih civila u Dvoru na Uni iz avgusta 1995. godine.


Jedan od bivših pripadnika snaga UN u Hrvatskoj danski vojnik Jan Velendorf, koji je o ubistvu zarobljenih civila već govorio na danskoj televiziji, najavio je da će sarađivati i sa tužiocima.

Prema Velendorfovom svedočenju, danski vojnici iz UN koji su bili stacionirani u Hrvatskoj tokom vojne akcije Oluja, nisu reagovali kad su ljudi u maskirnim uniformama, pred njihovim očima 8. avgusta 1995. godine, ubili devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti koji su se sakrili u školi u Dvoru na Uni.

Pogubljenja su se dogodila samo nekoliko metara od danske jedinice koju je činilo 200 dobro naoružanih vojnika, a koji su imali naređenje da samo posmatraju.

2024 © - Vesti online