Petak 20.01.2012.
11:30
B92

Blic: Žandarmi peticijom traže novu JSO

Povratak "Crvenih beretki"?

Nova sistematizacija Žandarmerije, prema navodima "Blica", podrazumeva povećanje brojnog stanja jedinice za 1.000 novih pripadnika.

Formiranje novog odreda za specijalne namene krajem prošle godine izazvalo je burnu reakciju u MUP-a Srbije jer se za novu sistematizaciju Žandarmerije saznalo tek nakon što je ona odobrena na sednici Vlade.

Protiv formiranja novog specijalnog odreda tada je ustalo celokupno rukovodstvo direkcije MUP-a i pripadnici Specijalne antiterorističke i Protivterorističke jedinice, uz obrazloženje da Srbiji nije potrebna nova specijalna jedinica.

Najveće ogorčenje, piše "Blic", izazvao je podatak da su se za prijem u ovaj odred već prijavili neki pripadnici bivše Jedinice za specijalne operacije (JSO), da su za njihove potrebe džipovi Žandarmerije već prefarbani u crno, da je naručeno novo oružje a da pri tome nigde nije navedeno koje bi zadatke ovaj odred obavljao.

Žandrmerija inače za obavljanje protivterorističkih i akcija na hapšenju kriminalnih organizacija već ima četiri odreda čije se brojno stanje novom sistematizacijom ne smanjuje, već povećava.

Ministar policije Ivica Dačić negirao je pre dva dana za B92 da se u okviru Žandarmerije formira nova jedinica. "Dok sam ja ministar neće biti novih jedinica u kojima se neće znati ko šta radi", rekao je tada Dačić.

2024 © - Vesti online