Petak 20.01.2012.
10:39
Lj. Ivanović - Vesti

Protest umornih pilota daje rezultate

Naime, Evropska agencija za bezbednost (EASA), predložila je nove propise u borbi za bezbednost povodom radnog zamora pilota. Na osnovu naručene ekspertize zaključeno je da je preterani noćni rad posebno opasan po radni zamor posada i morao bi biti ograničen na 10 sati letenja u noćnim uslovima.

Ipak, EASA je popustila kompanijama i postavila predlog da to bude 11 sati letenja noću. Piloti su zadovoljni napretkom, ali i upozoravaju da kompromisi između profita i bezbednosti ne mogu da se prave jer ljude mogu da koštaju života.

Kapetan Predrag Radosavljević

"Naučno istraživanje ukazuje na ograničenja u satima letenja i vremenu odmora, a koja garantuju da su piloti potpuno spremni kako bi bezbedno doveli svoje putnike ka krajnjem odredištu. Ipak EASA još uvek ignoriše ovo istraživanje i to u ključnim stavovima svojih predloga propisa o radnim vremenima i vremenima odmora pilota" navodi se u saopštenju kapetana Predraga Radosavljevića, predsednika Udruženja linijskih pilota Srbije.

Koliko je premor opasan?

 

Naučna istraživanja su pokazala da je svaki peti avio-udes izazvan zamorom posada. Ipak, bar za neko vreme je očigledno da se EASA odlučila da ignoriše većinu naučnih preporuka, i to upravo onih koje bi mogle negativno da utiču na komercijalne interese avio-prevoznika.

Nažalost, ključne primedbe pilota ostale su neuslišene, zasad.

- Na primer preterano duga radna vremena kada je pilot na čekanju za početak leta. Ako se one ne isprave, pilot može doći u situaciju da sleće čak posle 20-21 sat budnosti. To nije ono što putnici zaslužuju i za šta plaćaju - dodaje Radosavljević.

Kako putnici, tako i piloti ipak očekuju od institucija EU koje donose zakone koji će postaviti mnogo strožija pravila u cilju bezbednosti.

- Čak 50,000 primedbi učesnika u avio saobraćaju pristiglo je na adresu EASA povodom njenog prvog predloga u decembru 2010. godine, čime je poslata jasna poruka Agenciji - ovaj predlog je pogrešan, mora se ispraviti i mora se zasnivati na naučnim saznanjima - kaže Niko Vorbah, predsednika Evropskog udruženja pilota.

Borba pilota još traje. Na žalost, o bezbednosti letenja najčešće se govori tek pošto se neka nesreća dogodi, ali je tada najčešće kasno. Bar za putnike tog nesrećnog aviona.

2024 © - Vesti online