Petak 20.01.2012.
08:16
Vestionline

Ubice nikad sami sebi ne sude

Pucali mu u leđa: Pukovnik Katalina

Katalina je rekao da je kolona JNA prilikom povlačenja napadnuta iz zasede i da su zarobili skoro sve starešine i vojnici, od kojih je veliki broj ubijen, deo zarobljen, a deo ranjen.
 

- Bio sam ranjen, u sredini kolone koja se veoma brzo zaustavila i taj deo je naišao na zasedu. Nas su isterali iz kamiona, meni su pucali u leđa, pukovnika Mihajlovića su ubili - priseća se Katalina i ne krije ogorčenje zbog obustavljanja istrage.

Bivši pukovnik je na pitanje da li je video pripadnike teritorijalne odbrane kako pucaju na ljude koji su ranjeni ležali na trotoaru odgovorio potvrdno.
 

- Svi su to videli. Iznenađen sam da neko to ne vidi. Postoje snimci, živi ljudi. Mislim da su ljudi koji su to tada izvodili, sada u vlasti, i da oni odlučuju o tome. Iluzorno je očekivati da oni koji su krivi sami sebi sude - kaže Katalina.

Predstavnici Republike Srpske oštro su reagovali na odluku tužilaštva, a MUP RS je najavio da će odmah po prijemu zvaničnog obaveštenja o obustavljanju istrage uložiti prigovor.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da posle obustavljanja istrage u slučaju "Dobrovoljačka" nije isključena mogućnost održavanja referenduma u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH. On je, međutim, naveo da pre toga kroz strukturalni dijalog treba pokušati rešiti pitanje ovih pravosudnih institucija.

- Sve ćemo sada sagledati na jedan miran način. Želimo da sarađujemo s Evropom i da Evropa vidi kako se ovde zloupotrebljava pravosudni sistem - kazao je Dodik.

U napadu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine, prilikom dogovorenog povlačenja JNA, ubijena su 42 pripadnika JNA i ranjena 73, a njih 215 je zarobljeno. 

Diskrecija tužioca

 

Tužilac Džud Romano snosi punu odgovornost za odluku u slučaju "Dobrovoljačka" jer je bez konsultacija s kolegijumom tužilaca odlučio da istraga bude obustavljena, izjavila je šef Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Vesna Budimir.


- Od 5. januara tužilac može sam da donese naredbu o nekom predmetu. Do tada su sve odluke o obustavljanju ili sprovođenju istrage išle na kolegijum koji se o tome izjašnjavao. Romano snosi punu odgovornost za odluku u slučaju "Dobrovoljačka" - rekla je Budimir.


Srbija ne odustaje

 

Posle odluke Tužilaštva BiH u slučaju "Dobrovoljačka", advokat optuženog Jovana Divjaka, Slavko Ašćerić, smatra da postoji mogućnost da Srbija ponovo pokrene istragu. Isto tvrdi i sarajevski advokat Fahrudin Ibrišimović i ističe da bi se u svim uređenim društvima konkretna odluka Tužilaštva BiH poštovala.


- Ne postoje međunarodne institucije koje bi sprečilo ovakvo ponašanje Srbije - opominje Ibrišimović koji licima oslobođenim u slučaju "Dobrovoljačka" ne preporučuje da putuju u Srbiju.

2024 © - Vesti online