Četvrtak 19.01.2012.
22:35
Beta

Konobar sa "Koste Konkordije": Alarm se oglasio prekasno

Alarm se, navodno, oglasio tek pošto je voda počela da prodire u nagnuti brod
 

Mukeš Kumar koji se danas vratio u Nju Delhi, rekao je da se "alarm za slučaj opasnosti oglasio veoma kasno, tek pošto je brod počeo da se naginje i pošto je voda počela da prodire u njega".


Na brodu "Kosta Konkordija", koji je se u petak nasukao na greben nedaleko od toskanskog ostrva Điljo bila su 203 Indijca, od kojih su 202 bili članovi posade, i svi su preživeli osim jednog, koji se, zajedno sa još 21 osobom sa broda vodi kao nestao.


Brod vredan 450 miliona dolara putovao je sa više od 4.200 putnika i članova posade kada se u petak uveče nasukao na greben kod italijanskog ostrva Điljo.


Do sada je potvrđena smrt 11 osoba, a potraga za preživelima prekinuta je juče, jer je brod počeo da se pomera. Pored operacija spasavanja velika pažnja javnosti usredsređena je na akciju kapetana broda tokom i posle brodoloma.


Kaptan broda Frančesko Sketino optužen je za višestruko ubistvo iz nehata, brodolom i napuštanje broda. On je uhapšen dan nakon brodoloma, a 18. januara je pušten i određen mu je kućni pritvor.


U objavljenom transkriptu razgovora zvaničnika obalske straže i kapetana za vreme i posle nesreće čulo se kako taj zvaničnik naređuje kapetanu da se vrati na brod da nadzire evakuaciju i kako kapetan Sketino odbija da to uradi objašnjavajući da je suviše mračno i da je brod opasno nagnut na bok.

2024 © - Vesti online