Četvrtak 19.01.2012.
21:27
Beta

Ugričić: Podržavam Vladu, bio sam neoprezan

Direktor Narodne biblioteke: Sreten Ugričić
 

 

Ugričić je novinarima u Narodnoj biblioteci rekao da je neoprezno potpisao inicijativu za podršku Andreju Nikolaidisu, koji je napisao da bi bio civilizacijski iskorak da je aktivirana ekplozivna naprava u hali Borik u Banjaluci prilikom obeležavanja 20. godišnjice Republike Srpske.

Upitan da li se plaši posledica jer je zatraženo njegovo razrešenje sa mesta upravnika Narodne biblioteke, Ugričić je odgovorio da je očigledno da je "javna scena u histeričnom stanju" i da su sve posledice moguće.

"Uveren sam da me većina ljudi iz vlasti i Ministarstva kulture poznaje posle ovoliko godina i da im je poznato sve što sam učinio i sa kojim motivima i vrednosnim polazištima", rekao je Ugričić.

Ugričić je naveo da je inicijativu kolega pisaca potpisao kao podršku slobodi izražavanja i ljudskim pravima, iako se ne slaže sa Nikolaidisovim stavovima.

"Duboko sam zgrožen i šokiran bezobzirnošću tabloidnih medija. Podmetnuti su mi stavovi koji su upravo suprotni svemu za šta se zalažem i svi koji me poznaju mogu da potvrde da se gnušam terorizma i nasilja", rekao je Ugričić.

Upravnik nacionalne biblioteke je naveo da bi "sama neverovatnost imputacija i manipulacija" svakom normalnom čoveku stavila do znanja da je reč o instrumentalizaciji i nečemu što je zlonamerno i da je uveren da će "takva uverenja prevladati".

"Kao svaki demokrata zalagaću se da svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje čak i ako se ja sa njim ne slažem, a sa stavom Nikolaidisa se duboko ne slažem", rekao je Ugričić.

Ugričić je naveo da je u debati na forumu pisaca "jedini i najdirektnije kritikovao" neke stavove iz Nikolaidisovog teksta, kao onaj da bi bio civilizacijski iskorak aktiviranje eksploziva u dvorani Borik u Banjaluci prilikom proslave 20. godišnjice osnivanja Republike Srpske.

Ugričić je istakao da je kritikovao i Nikolaidisov opis Crne Gore kao prozapadne i antiratne.

"Zapravo je to država koju vodi Milo Đukanović, partner Slobodana Miloševića u svim događajima u Bosni i Hrvatskoj tokom devedesetih godina", rekao je Ugričić.

2024 © - Vesti online