Četvrtak 19.01.2012.
18:09
Beta

Nikolaidis ne plaća kaznu Kusturici

Andrej Nikolaidis
 


Vrhovni sud zbog teksta koji je 2004. godine objavio u podgoričkom nedeljniku Monitor o reditelju Emiru Kusturici, odlučio je danas Ustavni sud Crne Gore.

Ustavni sud Crne Gore danas je ukinuo presudu Vrhovnog suda iz 2009. godine po kojoj su Nikolaidis i nedeljnik "Monitor" morali Kusturici da plate 12.000 evra, jer su mu, kako je tada bilo presuđeno, povredili čast i ugled.

Na osnovu odluke Ustavnog suda, Vrhovni sud Crne Gore treba predmet da vrati na ponovni postupak.

Prema obražloženju Ustavnog suda, kako je saopšteno, Nikolaidis je u tekstu pod naslovom "Đavolji šegrt" kritikovao politička i druga gledišta Kusturice, posebno ona koja je ranije izneo u pariskom listu "Figaro".

Nikolaidis, kako je objašnjeno, nije o Kusturici iznosio činjenice čija bi se istinitost ili neistinost utvrđivala, nego vrednosne sudove.

Osnovni sud i Viši sud u Podgorici koji su ranije presudili u korist Kusturice, kako je objašnjeno, na taj način nisu poštovali pravo na slobodu govora.

Kusturica je ranije od Nikolaidisa i "Monitora" tražio odštetu od 100 hiljada evra.

Nedavno je Andrej Nikolaidis objavio na portalu "Analitika" tekst u kojem je napisao da bi "civilizacijski iskorak bio da je upotrijebljen eksploziv u dvorani 'Borik' u kojoj su glavari, duhovnici i umjetnici proslavljali 20 godina Srpske".

2024 © - Vesti online