Četvrtak 19.01.2012.
17:44
Beta

Još jedan vojnik pokušao da se spali

Selimovića je policija sprečila da se pospe benzinom, a potom je odvezen u vozilu hitne pomoći. Selimović je 60-odstotni invalid iz proteklog rata i boluje od
postraumatskog sindroma (PTSP). Ima četvoro dece, a s porodicom živi u devastiranoj kući u Ilijašu kod Sarajeva, bez ikakvih novčanih primanja.

Foto: Ilustracija

U proteklih mesec dana zbeleženo je više pokušaja samospaljivanja u BiH, pre svega među demobilisanim borcima Armije BiH, su više puta samospaljivanjem pokušavali da skrenu pažnju na socijalne probleme sa kojima se suočavaju.

Juče je u Tuzli ispred kantonalne vlade pokušao da se spali Mirzet Jahić, koga su u tome sprečili pripadnici Vatrogasne jedinice, policija i njegovi saborci. Jahić, koji takođe boluje od PTSP-a, ranije je po ovom osnovu primao novčanu pomoć od oko 112 KM, ali mu je to novim rešenjem ukinuto.

Bivši borac Armije BiH Sabahudin Ćosić (48) zapalio se 23. decembra prošle godine iz protesta ispred zgrade vlade Kantona Sarajevo, a brzom reakcijom policajaca koji rade na osiguranju te zgrade. Ćosić nije zadobio povrede opasne po život.

Sakib Balić se iz Konjica se polio benzinom i spalio 5. januara ove godine ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu, posle čega je preminuo. Balić je u ratu u BiH bio pripadnik Hrvatskih oružanih snaga (HOS), a samoubistvo spaljivanjem je izvršio jer nije uspeo da stupi u kontakt s predstavnicima ambasade, kako bi pokušao da reši svoja socijalna prava na osnovu boračke pripadnosti.

2024 © - Vesti online