Četvrtak 07.01.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Artemije: Dijaspora razume našu muku

Nedavno ste uputili apel srpskom narodu da pomogne Eparhiji raško-prizrenskoj. Da li je bilo odziva?
- Apel je upućen i Srbima u otaxbini i srpskom narodu u dijaspori da podrže rad i aktivnosti eparhije raško-prizrenske u korist našega naroda koji je ostao na Kosovu i Metohiji. Odzivi su počeli, postoji služba koja o tome brine. Smatram da će odziva biti i ubuduće, da još uvek ima Srba i u zemlji i inostranstvu koji mogu i hoće da pomognu, koji razumeju tešku situaciju i srpsku muku na Kosovu i Metohiji gde Srbi već jedanaestu godinu Božić dočekuju u getoima i među bodljikavim žicama.

Vladika Artemije Radosavljević episkop raško-prizrenski

A kakva su očekivanja Eparhije raško-prizrenske od države Srbije, tim pre što i predsednik Tadić Božić provodi na KIM, u Vašoj eparhiji?
- Predsednik dolazi u Dečane, a ne na Kosovo.
 

U čemu je razlika?
- Razlika je što ja ne znam da on dolazi.
 

Da li je moguće da Vi kao nadležni episkop niste upoznati?
- Nažalost. Tako je bilo i prošle godine za Vaskrs, tako je i sad za Božić. Predsednik ide u moj manastir, u svetinju koja pripada mojoj eparhiji, a ja ne znam da on stiže. Zar treba da vidim na TV dnevniku da predsednik dolazi? To nije korektan odnos.
 

Da li su se predsednikove službe javile Vašoj kancelariji i Vama kao domaćinu eparhije sa najavom Tadićevog dolaska?
- Ne. Nama niko nije ni reč rekao.
 

Božićna poruka
 

Kakva je Vaša Božićna poruka?
- Neka bi se sveblagi Gospod Isus Hristos rodio danas i u našim dušama kroz našu smirenu veru, kroz našu evanđelsku ljubav, kroz naše molitve, kroz naš post, kroz naše milostinje, kroz naše evanđelske vrline. Neka bi se sa Bogomladencom Hristom u nama rodilo i zaživelo sve što je Hristovo, sve večno i bogočovečno.

 

Da li Vas je o Tadićevom dolasku obavestio Vaš pomoćnik, odnosno vikarni episkop i dečanski iguman Teodosije?
- Čak ni to.
 

Postoji li ipak šansa da se sa predsednikom sretnete u Dečanima?
- Kako mogu, kad ne znam da on dolazi. Ja sam u Gračanici.
 

Da li će Gračanica i druge svetinje na KIM imati struju za Božić?
- Mi gotovo četiri meseca nismo imali struje. Četiri meseca smo probali taj problem da rešimo preko naše države Srbije i nismo uspeli. Onda smo našli rešenje za sve naše crkvene jedinice, s tim što plaćamo preko banke utrošak struje i nemamo nikakav kontakt sa Kosovskom energetskom korporacijom.
 

Ko će da nas čuva
 

Od Božića, ko će brinuti o bezbednosti srpskih svetinja na KIM?
- Mi znamo da po rezoluciji 1244 Kfor je jedini odgovoran za bezbednost i prema tome se ponašamo. Znamo i to da Kfor prenosi svoje nadležnosti na Kosovsku policijsku službu, na šta mi ne pristajemo. Međutim, mi ne možemo ni da sprečimo nekoga da on obilazi naše manastire i da patrolira.

 

Da li će u 2010.godini biti nastavljena obnova porušenih crkava i manastira na KIM?
- Koja obnova?!
 

Ima li obnove?
-Obnove?! Ono što je ranije bilo to i sad postoji. Ništa se novo ne dešava.
 

Da li će biti nastavljeni radovi tokom ove godine, kada je reč o obnovi prema Memorandumu potpisanom od strane Sinoda SPC sa Prištinom i Unmikom?
- Ne znam. To ide mimo mene, kao što je i do sada išlo. Ja u tome ne učestvujem. Što se tiče eparhije, mi smo koliko smo mogli radili na obnovi naših manastira kao što je to bilo u Svetim arhangelima, Zočištu, Banjskoj... Međutim i tu smo sada ostali bez ikakvih sredstava.

2024 © - Vesti online