Četvrtak 19.01.2012.
13:03
Ž. Marković - Vesti

Uklanjaju ubice i opasne svedoke

To je izazvalo buru negodovanja među porodicama žrtava, ali i organima koji se bave procesuiranjem ratnih zločina. Oni smatraju da islamske borce koji su ratovali u BiH, i prema presudama Haškog tribunala u slučajevima Rasima Delića, te bošnjačkih oficira Amira Kubure i Envera Hadžihasanovića počinili teške ratne zločine, treba procesuirati i osuditi u BiH, a tek nakon odslužene kazne proterati. U suprotnom, kažu, deportacija im dođe kao svojevrsna nagrada.

DEPORTOVAN U ALŽIR: Nuredin Gaci
 


U Centru za istraživanje ratnih zločina RS smatraju da će se, deportacijom mudžahedina, pravosudni organi u BiH dovesti u poziciju da neće imati koga da procesuiraju za zločine, jer će svi počinici biti van BiH. U ovoj instituciji tvrde da je nemoguće ne pomisliti da se sve istrage svesno odugovlače dok se islamski borci koji su u BiH došli na poziv bošnjačkih vlasti, polako uklanjaju iz zemlje.
 

- Ostala je velika praznina u procesuiranju mudžahedina za ratne zločine, koje su počinili. Tužilaštvo BiH ove zločine ne stavlja na dnevni red. Očigledno da nekom nije stalo da se utvrdi istina - ističe Velimirović.

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević ocenjuje da su bivši mudžahedini u FBiH zaštićeni kao beli medvedi i da nema naznaka da će se to promeniti.

- Njih niko ne stavlja pod posebnu lupu, ne postaju predmet istraga i mirno i slobodno žive sve dok neko ne odluči da ih deportuje, najčešće zbog toga što bi mogli da budu nezgodni svedoci - zaključuje Galijašević.

Zabraniti vehabijski pokret


Predsednik NVO Kroacija libertas iz Mostara Leo Pločkinić problem vehabizma čiju ideologiju su u BiH posejali upravo pripadnici odreda El Mudžahedin označava kao najveću opasnost po održivost BiH.


- Vehabijski pokret se mora zabraniti zbog istorije nasilja i terora i zbog na internetu najavljenih novih napada širom cele BiH. Bošnjačka politika mora se ograditi od vehabija ili da se poistoveti sa njima jer je ovakvo stanje neodrživo - kaže Pločkinić.

2024 © - Vesti online