Četvrtak 19.01.2012.
05:30
Press

Upravnik Narodne biblioteke podržao atentat na Tadića

Sreten Ugričić, prvi čovek Narodne biblioteke Srbije, smatra da je u redu pozivati na atentat čelnika Srbije i Republike Srpske
 


 

Ugričić je naime, potpisao saopštenje koje je uputio Forum pisaca, a u kome se traži da se prestane sa "hajkom koja se sprovodi" protiv Nikolaidisa.  Isto su učinili i Nenad Prokić, Filip David, Borka Pavićević, Laslo Vegel, Vladimir Arsenijević. Nikolaidis je, podsetimo, napisao autorski tekst koji je doveo do dipolmatskog incidenta i protestne note Srbije.
 

Nikolaidis, savetnik predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, je u spornom tekstu napisao da bi "civilizacijski iskorak" bio da je Božidar Stanišljević aktivirao eksploziv u banjalučkoj dvorani "Borik" u vreme proslave dve decenije postojanja RS.

"Forum pisaca Srbije se izričito suprotstavlja hajci na Andreja Nikolaidisa. Namerno izvrćući tekst i selektivno ga citirajući, mediji ugrožavaju i dovode u opasnost ličnost ovog crnogorskog pisca i novinara", stoji u saopštenju.

Kako se dalje navodi, forum smatra da Nikolaidis ima pravo da iznosi svoje stavove.

Andrej Nikolaidis

"To je osnovno ljudsko i demokratsko pravo koje se Nikolaidisu ovakvim ponašanjem medija ukida, čime se on unapred proglašava krivim", zaključuje Forum pisaca.

Srpska stručna javnost oštro je reagovala na ovakav stav književnika, a pogotovo direktora Narodne biblioteke. Tako je Mario Spasić, član Nacionalnog prosvetnog saveta, ocenio za "Press" da je Ugričićev potez skandalozan.

"Potpuno sam šokiran da direktor Narodne biblioteke Srbije podržava tako nešto. On pod hitno morao da podnese ostavku na svoju funkciju, a ukoliko to ne uradi, Ministarstvo kulture bi trebalo da ga smeni, jer on ne predstavlja svoje ime i prezime već instituciju na čijem je čelu", ističe Spasić.

Beogradski advokat Božo Prelević kaže da, iako Ugričić ima pravo na svoje mišljenje, kao državni funkcioner to sebi ne sme da dozvoli.

Ognjen Pribićević, istoričar i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, kaže da država mora da reaguje na slučaj "Nikolaidis".

"Nikolaidisove izjave su politički i diplomatski incident i Srbija mora na to da reaguje", zaključuje on.

2024 © - Vesti online