Sreda 18.01.2012.
12:32
Deutsche Welle

EU pokrenula postupak protiv Mađarske

Žoze Manuel Baroso

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso je kratko pojasnio: "Nadali smo se da će mađarska vlada napraviti neophodne promene kako bi se obezbedilo poštovanje evropskog prava.

Međutim, to se do sada nije dogodilo.

Zbog toga smo odlučili da pokrenemo istragu. Mi ne želimo da ostane bilo kakva senka sumnje o tome da li Mađarska poštuje demokratska načela i vrednosti. I što se to brže reši utoliko će biti bolje."

Baroso kaže da je Orban obećao da će o svim problemima razgovarati narednog utorka. Ukoliko Mađarska ne bude ispunila zahteve EK preti je joj tužba pred Evropskim sudom, a na kraju i novčana kazna.

Osim toga, pregovori Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vezi sa pomoći toj zemlji ostaće na ledu onoliko dugo koliko EU bude imala sumnju u nezavisnost mađarske Centralne banke.

Već prilikom izbora novog predsednka Evropskog parlamenta, socijaldemokrate Martina Šulca, Mađarska se je bila jedna od tema. U to vreme Evropska komisija još nije bila iznela svoje mišljenje.

Šulc je u svom prvom govoru na novoj funckiji govorio uopšteno, ali je nesumnjivo mislio na Mađarsku.

"Mislim da ovaj najviši dom mora da osigura da se u državama članicama demokratija, osnovna prava i slobode, poštuju i sprovode kao nešto što se samo po sebi podrazumeva. Onaj ko prekrši našu povelju mora da računa i na našu reakciju. A na to smo kao parlament obavezni", rekao je Šulc u parlamentu.

Potom je na konferenciji za novinare on i pojasnio na što je mislio: "Neka država članica EU ne može jednostavno da kaže: mi imamo samo unutrašnju politiku. Ne, evropska politika je takođe i unutrašnja politika države članice, a politika države članice je automatski deo evropske politike."

Viktor Orban

Premijer Mađarske Viktor Orban će danas lično primiti kritike pred Evropskim parlamentom. Ako dođe do žestoke diskusije, kao što se i očekuje, to neće biti prvi put.

Pre godinu dana, kada je Mađarska preuzela predsedavanje Evropskom unijom, došlo je do oštre razmene mišljenja po pitanju spornog mađarskog Zakona o medijima. Komisija je i tada insistirala na promenama.

Orban je to delimično prihvatio i zakon donekle izmenio, što ipak nije bilo dovoljno da odagna kritiku na nedostatak medijskih sloboda u Mađarskoj.

2024 © - Vesti online