Sreda 18.01.2012.
11:52
Srna

Vikipedija u štrajku

Na crnoj "zatvorenoj" Vikipediji danas piše "zamislite svet bez slobodnog znanja"

Sajt koji uređuju posetioci "Redit" i blog "Boing boing", takođe su objavili da će se pridružiti ovoj akciji, prenosi BBC. Vlasnici ovih veb sajtova protive se zakonskim predlozima o zaustavljanju piraterije na Internetu i zaštiti intelektualnih prava, o kojima se trenutno vodi debata u Kongresu.

Osnivač "Vikipedije" Džimi Vejls izjavio je da pristalice predloženih zakona optužuju kritičare da podržavaju i brane pirateriju. "To nije tačno. Stvar je u tome što je predlog zakona sveobuhvatan i loše sastavljen, pa će imati uticaja na mnoge stvari koje nemaju nikakve veze sa zaustavljanjem piraterije", rekao je Vejls.

Pristalice predloženog zakona u američkom Predstavničkom domu kažu da se ovim merama želi da problematični veb sajtovi ostanu bez prihoda. Predlog zakona omogućava vlasnicima sadržaja i američkim vlastima da zatraže od suda izdavanje naređenja o gašenju sajtova povezanih sa piraterijom.

Bela kuća je tokom vikenda objavila saopštenje u kojem izražava slaganje sa stavovima kritičara predloženog zakona. U saopštenju je ocenjeno da je piraterija na stranim veb sajtovima problem koji zahtjeva zakonski odgovor, ali da Bela kuća neće podržati zakon koji umanjuje slobodu izražavanja, povećava rizike po bezbednost na Internetu i ugrožava dinamiku i inovacije svetske informacione mreže.

Predlozi zakona o zaustavljanju internet piraterije i o zaštiti intelektualne svojine imaju podršku Holivuda, muzičke industrije i Američke trgovačke komore.

"Vikipedija", koja 15. januara obeležava 11. godišnjicu postojanja, predstavlja najvažniju enciklopediju na svetu sa više od 20 miliona članaka na 282 jezika.

2024 © - Vesti online