Sreda 18.01.2012.
05:23
Beta, Srna

Tužilaštvo BiH procesuira samo Srbe

Zločin ostaje bez epiloga - Dobrovoljačka ulica
 

Oni smatraju da je odluka Tužilaštva BiH neprihvatljiva, a da je državno tužilaštvo potvrdilo svoju pristrasnost i da procesuira samo Srbe, dok se onemogućava utvrđivanje istine o stradanju pripadnika srpskog naroda.
 

Premijer RS Aleksandar Džombić ocenio je da je Tužilaštvo BiH pokazalo da "apsolutno nema kredibilitet da se bavi ovim pitanjima", dodajući da je i ovaj slučaj "potvrdio činjenicu da ovakvim radom zajedničke institucije ograničavaju perspektivu BiH kao države".

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman izjavio je da je odavno trebalo shvatiti da pravo i pravda "ne stanuju" u pravosudnim institucijama na nivou BiH i da je očigledno da je odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka" donesena pod političkim pritiskom određenih struktura iz Sarajeva.

"Ovakva odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u slučaju `Dobrovoljačka` davno je bila najavljivana i očigledno je da je i donesena pod političkim pritiskom određenih struktura iz Sarajeva", rekao je Selman

Cilj odluke Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage protiv Ejupa Ganića i drugih u predmetu "Dobrovoljačka" jeste da zaštiti zločince i opravda zločin, kao i pokušaj amnestije političkog i vojnog vrha u Sarajevu za početak rata, smatra srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović.

"Siguran sam, međutim, da to sve sigurno neće proći jer istina se ne može sakriti. Ona nije potpuno izašla na videlo, ali hoće", rekao je Radmanovi.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić smatra da će ovaj slučaj imati posledice po stabilnost BiH, navodeći da bi to trebalo da znaju i međunarodni mentori Suda BiH.

Predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz rekao je da nije iznenađen odlukom Tužilaštva BiH, ali da je "iznenađen ukupnim odnosom svih relevantnih faktora u političkom životu RS kada je reč o slučaju 'Dobrovoljačka'".

Bivši član Predsedništva BiH i jedan od osumnjičenih u slučaju "Dobrovoljačka" Ejup Ganić izjavio je da je od samog početka očekivao obustavljanje istrage u tom predmetu.

2024 © - Vesti online