Utorak 17.01.2012.
23:21
Beta

Potvrđeno: Kamenje s Marsa palo u Afriku prošlog jula

Nedavno pronađeni komadi meteorita sa "crvene planete" teški su ukupno oko sedam kilograma, a najveći kamen težak je oko jedan kilogram
 

Ovo je tek peti put da su stručnjaci hemijskom analizom potvrdili da delovi meteorita koje su ljudi videli kako padaju na zemlju potiče sa Marsa. Poslednji put to se desilo 1962. godine.


Naučnici veruju da je meteorit pao na Zemlju u Severnoj Africi prošlog jula, pošto je tada viđeno kako pada užarena lopta, a ima i video snimaka, ali su komadići pronađeni tek krajem decembra.


Specijalni komitet stručnjaka za meteorite, među kojima se nalaze i naučnici iz Američke svemirske agencije NASA, potvrdili su u utorak rezultate testova.


Oni su potvrdili da nedavno pronađeni komadi meteorita teški ukupno oko sedam kilograma potiču sa Marsa. Najveći kamen težak je oko jedan kilogram.


Astronomi veruju da je pre više miliona godina nešto jako veliko udarilo u Mars i tada odvalilo delove te planete koji su izleteli u solarni sistem i u njemu se kreću. Povremeno neki komadi padnu na Zemlju u vidu meteorita

2024 © - Vesti online