Utorak 17.01.2012.
20:01
Beta

Ganić: "Dobrovoljačka" je bila dan "D" za spas Bosne

Bez trunke srama: Ejup Ganić
 

"Od samog početka istrage očekivan je ovakav rezultat, jer je međunarodna zajednica bila faktor u Dobrovoljačkoj, sve dogovore smo vršili uz pomoć međunarodne zajednice", izjavio je Ganić.


Kako su preneli sarajevski mediji, Ganić je rekao da "Dobrovoljačka" ostaje važan istorijski datum za BiH, i za Srbiju, a da će istoričari "verovatno zaključiti da je to bio dan "D" kada je Bosna spašena i dan kada je propao projekt velike Srbije".


"S druge strane, mora se priznati da je Beograd uspeo da u ovih 20 godina nametne međunarodnoj zajednici Dobrovoljačku kao projekt, na kojem su angažovani najviši i najkompetentniji tužioci iz međunarodne zajednice, od Haga pa do raznih međunarodnih tužilaštava, da istražuju Dobrovoljačku", dodao je Ganić.


Prema njegovim rečima, umesto što istražuju slučaj "Dobrovoljačka", "ti umovi treba da se angažuju na procesuiranju onih koji su napravili genocid u Srebrenici, Višegradu, Bratuncu, Prijedoru, Brčkom, Kozarcu, Sarajevu...".


"Nadajmo se da međunarodna zajednica neće ponovo upasti u zamku na neku novu Dobrovoljačku i da će, ipak, svoje resurse usmeriti na procesuiranje ratnih zločionaca protiv civila u Bosni i Hercegovini, a tih zločina je bilo blizu 200 hiljada", kazao je Ganić.


Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Ejupa Ganića, Jovana Divjaka i još 12 bivših vojnih i policijskih funkcionera iz Sarajeva u slučaju "Dobrovoljačka", navodeći da je utvrđeno da oni nisu počinili ratni zločin nad vojnicima bivše JNA u Sarajevu u maju 1992. godine.


Zbog slučaja "Dobrovoljačka" po poternici iz Srbije prvo je u Londonu bio uhapšen Ejup Ganić, a prošle godine u Beču je uhapšen i Jovan Divjak. Obojica su u ekstradacionom postupku oslobođeni.

2024 © - Vesti online