Utorak 17.01.2012.
19:51
Beta

Otvoren filmski festival Kustendorf

Emir Kusturica na otvaranju Kustendorfa
 

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je otvarajući festival da ministarstvo podržava tu manifestaciju jer ona neguje nezavisnu produkciju i podstiče stvaralaštvo mladih.


"Moguće je uraditi veliki posao a Kustendorf to jeste samo ako se dobro zabavljate i ako se u tom zabavljanju uče i učestvuju i mladi", rekao je Marković.


On je istakao da se o nezavisnoj produkciju stvaraju mitovi, ali da je ona nezavisna samo ako stvara nezavisne vrednosti.


Osnivač i reditelj Emir Kusturica rekao je da je i više nego zadovoljan što taj festival može da predstavi najbolje autore i stvaraoce filma među kojima i, kako je istakao, najbolju živu glumicu Izabel Iper, reditelja Ejbela Feraru kao i Tjeri Fremona.


On je zahvalio Vladi Srbije koja svake godine podržava festival koji, kako je dodao, nema sponzore ni reklame.


Selektor Kanskog festivala Tjeri Fremon rekao je da su filmski festivali važni jer filmskim stvaraocima omogućavaju da putuju, upoznaju publiku, dele emocije.


"Dobro je znati da bioskop još postoji u 21 veku", rekao je on i poručio studentima filma da budu hrabri i svoji.


Na glavnom trgu u Kustendorfu, večeras je prikazana filmska retrospektiva festivala u proteklih pet godina, kao i njegovih gostiju Džima Džarmuša, Nikite Mihalkova, Džonija Depa.


U filmu je prikazano i simbolično "sahranjivanje" holivudskog hita Umri muški 4 i njegovog "povampirivanja" godinu dana kasnije.


Otvaranje festivala obeležio je veliki vatromet, a uz zvuke trube služila se vruća rakija i kuvano vino.


Počasni gost petog Kustendorfa je francuski glumac Tahar Rahim, a festival će posetiti i američki režiser Ejbel Ferara, glumica Izabel Iper i holivudska zvezda Benisio del Toro, braća Darden, Marđan Satrapi, Frederika Aspok i druga značajna imena iz sveta filma.


Na festivalu posvećenom budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, biće prikazana dela reditelja Kim Ki-duka iz Južne Koreje i Nurija Bilge Džejlana iz Turske, a za studente će biti organizovana i predavanja dvojice autora.


Takođe, biće predstavljen nemački reditelj Anders Drezen i njegov film "Zaustavljen na putu", Ejbel Ferara i ostvarenje "4:44 - Poslednji dan na Zemlji" i Kim Ki-dukov "Ariang".


Predstaviće se i režiseri Marđan Satrapi i Vinsent Pinoa, autori filma "Piletina sa šljivama", Aškar Farhadi sa filmom "Razvod: Nader i Simin" za koji je osvojio "Zlatnog medveda" u Berlinu prošle godine, i autorka pobedničkog ostvarenja u Marakešu "Van granica" Frederika Aspok iz Danske.


Na Kustendorfu će biti prikazana i dva filma koja su prošle godine osvojila Gran pri Festivala u Kanu, "Dečko sa biciklom" braće Darden i "Bilo jednom u Anadoliji" Nurija Bilge Džejlana.


U takmičarskom programu je 20 filmova izabranih u konkurenciji više od 200 prijavljenih ostvarenja, a najbolje radove izabraće predsednica i članovi žirija - iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i glumac Zoran Cvijanović.


Za nagrade - Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi iz Belgije, Velike Britanije, Estonije, Kanade, Italije, Kirgistana, Makedonije, Meksika, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, SAD, Srbije, Francuske i Španije.


Biće dodeljena i nagrada za najbolju kameru "Vilko Filač", koju će uručiti kamerman Martin Šec i montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

2024 © - Vesti online