Utorak 17.01.2012.
22:42
Beta

Većina bugarskih sveštenika sarađivala s policijom

Malo odani Bogu, malo Marksu i Engelsu...

Jedanaest od sadašnjih petnaest mitropolita bili su saradnici "Odeljenja za borbu protiv ideološkog skretanja", piše u listi koju je objavio odbor.


Mada je komunistička vlast nametala ateizam, crkve su mogle da rade. Plan vlasti je bio da prati vernike koji bi mogli imati problema, posebno u profesionalnom napredovanju.


Odbor koji od 2007. postepeno otvara stara dosijea tajnih službi, poverava da li su političari, diplomate, novinari i drugi uticajni ljudi sarađivali sa civilnim i vojnim obaveštajnim i kontraobaveštajnim službama.


Nalazi odbora imaju moralnu vrednost, a ne mogu se očekivati nikakve pravne posledice po osobe pomenute u njegovim izveštajima.


Otkrića odbora, međutim, mogu podstaći rivalstvo unutar pravoslavne crkve jer predstoji zamena njenog poglavara, 97-godišnjeg patrijarha Maksima, najstarijeg među vođama hrišćanskih crkava u Evropi.


Izabran 1971, u vreme komunističke vlasti, patrijarh Maksim je bio čvrsti protivnik reformi koje se u tranziciji ka demokratiji vode od početka 1990-ih godina.


Njegovo ime nije na listi agenata i saradnika tajnih službi.


Nekadašnja vlast je formalno izražavala poštovanje prema patrijarhu koji je u zvaničnim prilikama imao mesto kraj najviših funkcionera Komunističke partije Bugarske i Vlade.

2024 © - Vesti online