Utorak 17.01.2012.
17:42
Beta

Obustavljena istraga protiv Ganića, Divjaka i ostalih

Tužilaštvo BiH "utvrdilo" da Ganić, Divjak i ostali nisu počinili krivična dela
 

Tužilaštvo je donelo odluku o obustavljanju istrage protiv bivšeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, kao i protiv Jovana Divjaka, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.


Kako se navodi, utvrđeno je da oni nisu počinili krivična dela.


"Nareba o obustavi opsežne istrage protiv navedenih osumnjičenih osoba, doneta je na osnovu 352 izjave svedoka, te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale", stoji u saopštenju.


Dosadašnjom istragom, kako se navodi, utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba nakon što su onesposobljene za borbu, navodi Tužilaštvo BiH.


"Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično delo ratnog zločina, jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu", stoji u saopštenju.


Dalje je navedeno da se nastavlja istraga o odvođenju dela zarobljenih vojnika iz kolone JNA u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba Teritorijalne odbrane gde su, kako se ukazuje, zlostavljani i malteretirani.


"Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja sa ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinilaca, te identifikovanja ostalih izvršilaca, kao i postojanja eventualne komandne odgovornosti", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

2024 © - Vesti online