Utorak 17.01.2012.
16:38
Beta

Berezovski poziva Putina da se povuče

Boris Berezovski: Volođa, samo crkva može da spase Rusiju od tebe, a tebe od Rusije
 

U otvorenom pismu koje je danas objavljeno na sajtu Eha Moskve, Berezovski se Putinu obraća sa "ti" i "Volođa".


Berezovski u pismu, takođe, poziva na osnivanje komiteta nacionalnog spasa, pod rukovodstvom ruskog patrijarha, koji bi organizovao nove izbore, uz učešće kandidata vanparlamentarne opozicije.


"Volođa, dok je još u tvojim rukama mogućnost da se izbegne krvava revolucija, da se ne dozvoli raspad ruske države, kada narod i vlast konačno izgube međusobnu vezu...", navodi se na početku pisma.


Berezovski smatra da su glavni zahtevi protesta posle parlamentarnih izbora da Putin podnese ostavku i da se ne dozvoli moguća upotreba sile.


"Realizacija ta dva nespojiva zahteva je praktično nemoguća. Ti, kao tipičan diktator nisi spreman da predaš vlast putem izbora. Ali, istorija zna za isključenja. Razumi da čak i ako započnu oni koji su danas na trgovima, ti ćeš svejedno biti odgovoran", piše Berezovski.
 

Vladimir Putin

On navodi da Putin sada može otići uz bilo kakve uslove, i da uzme svega koliko hoće - slave, novca, garancija.


"Samo Ruska pravoslavna crkva (RPC) može da postane garant mirne smene vlasti i tvoje lične bezbednosti. Samo crkva može da spase Rusiju od tebe, a tebe od Rusije", piše Berezovski i poručuje Putinu da povuče kandidaturu, odloži predsedničke izbore, i zamoli patrijarha da osnuje komitet nacionalnog spasa.


Berezovski je ovih dana u svom blogu na Ehu Moskve pozvao patrijarha Kirila da ubedi Putina da ode sa vlasti.


"S jedne strane, može se činiti prijatnim da Berezovski predlaže crkvi da ojača svoju ulogu u događajima u Rusiji, ali svi prethodni postupci tog čoveka teraju na misao da treba pažljivo poslušati tog gospodina i učiniti suprotno", rekao je predstavnik RPC Vsevolod Čaplin.

2024 © - Vesti online