Sreda 06.01.2010.
18:12 >> 21:55h
Tanjug

Bandićev spot ipak odobren

DIK navodi kako sama činjenica da novi spot podseća na onaj koji je neprimjeren i nedopušten i da je zato zabranila njegovo emitovanje, u ovom slučaju nije dovoljan razlog za istu ocenu novog video spota, pa tako ni za zabranu njegovog objavljivanja.

DIK je juče naložila svim elektronskim medijima zabranu emitovanja video spota u kome se u više navrata ponavljaju reči "mapu Hrvatske potpuno zacrveniti"koje izgovara predsednički kandidat Ivo Josipović.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Branko Hrvatin, DIK je primila zahtev izbornog štaba Josipovića kojim se zahteva zabrana emitovanja videospota nezavisnog predsedničkog kandidata Bandića u kome se ponavljaju reči kandidata SDP sa skupa u Rijeci.


Posle pregleda spota ustanovljeno je da su Josipovićeve reči izdvojene iz konteksta u kome su izgovorene, pri čemu za to ne postoji njegova saglasnost.

Ovo nije jedina sporna situacija vezana za Bandićevu kampanju.


Pre nekoliko dana morao je da bude povučen spot gde se koristi muzika iz filmskog serijala "Ratovi zvezda" zbog toga što je autor muzičke teme zabranio njeno korišćenje u političke svrhe.
 

DIK je ranije osudio pojavu letka koji je deljen po nekim gradovima, između ostalog i ispred katoličkih crkava, na kome se piše da Bandić predstavlja krst, a Josipović petokraku.
 

Pošto je DIK upozorio na neprimerenost letka, od njega se ogradio i Bandićev izborni štab, ističući da ga nisu naručili, kreirali, štampali niti organizovali njegovu distribuciju.


DIK je smatrala da je takvo izdvajanje pojedinih reči iz konteksta rečenice, čime se bitno menja njen smisao, neprimereno i nedozvoljeno u svim slučajevima kad za to ne postoji saglasnost lica čije se reči koriste.


To predstavlja povredu dozvoljenog i korektnog načina izborne propagande, ističu u DIK.


Na zabranu je reagovao Bandićev štab ističući da je Josipović "rekao što je rekao i da istina u TV spotu očigledno boli protivkandidata, čiji štab pokazuje nervozu verovatno, zbog kako je ocenjeno, zbog kontinuiranog pada rejtinga.


Uz tvrdnju da spot jasno ističe objektivne razlike između dvojice kandidata, u Bandićevom štabu postupak DIK je smatrala "običnim udarom na umetničku slobodu, dosad neviđenom cenzurom i pristrasnim činom koji dovodi u pitanje stanje i razvoj demokratske prakse u Hrvatskoj."

2024 © - Vesti online