Utorak 17.01.2012.
14:27
Fonet

Zatvorenice šiju sebi suknje

Glavni majstori za krojenje i šivenje biće zatvorenice iz Kazneno-popravnog zavoda u Požarevcu (foto:Ilustracija)

Novi pravilnik o odeći, obući i posteljini osuđenih osoba stupiće na snagu 19. januara, a zatvorenici imaju pravo na besplatnu letnju i zimsku odeću, obuću, posteljinu, peškire, kućne mantile.

"U otvorenim i poluotvorenim odeljenjima osuđenici će moći da nose svoju garderobu i obuću", rekla je portparol Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Zorana Vučićević za beogradske medije.

Ona je naglasila da će sva garderoba biti šivena u Požarevcu, a za nabavku obuće biće raspisan tender, čime će se uštedeti dosta novca, a kvalitet neće trpeti.
Mušku garderobu, koja će biti sive boje, čine košulja sa kratkim rukavima, bluza, pantalone, kratke gaće, pidžama, peškir, čarape, papuče i plitke cipele.


Zimi će odeća biti nešto drugačija. Zatvorenici će dobiti košulje sa dugim rukavima, bluzu, zimsku jaknu, džemper, rukavice, šal, kapu, duge gaće, pidžamu i duboke cipele.


Pravilnikom je precizno određeno do kada se nosi letnja garderoba i kada se prelazi na zimsku, objasnila je Vučićević.

Uniforme za oko 200 žena, koliko ih se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, biće bordo boje. Imaće gotovo sve kao i muškarci. Od bluze do rukavica. Uz to, žene će moći da nose i suknje do ispod kolena.

Kada je reč o garderobi, kako su rekli u Upravi, precizno je određeno od kakvog se materijala šta pravi, kakav će biti model, pa do najsitnijih detalja, a to je položaj džepa na jaknama i pantalonama. Na mnogim artiklima stajaće etiketa ”sto odsto pamuk”.
Odeća se menja po potrebi, a najmanje jednom mesečno, a rublje bar dva puta nedeljno, navela je Vučićević.

2024 © - Vesti online