Ponedeljak 16.01.2012.
16:07 >> 16:58h
Večernje novosti

Potrebna oprema za dijagnostiku leukemije

Vrlo je važno da se leukemija otkrije na vreme
 

Za kupovinu savremenog protočnog citometra potrebno je oko 180.000 evra. Donacije se mogu uplaćivati na račun kod "Komercijalne banke" AD Beograd 205-147874-47, poziv na broj PC2012. Primalac je Udruženje "Zvončica", Palmotićeva 25a, a svrha uplate "donacija za PC".

 

Kompanije i pojedinci koji žele da pomognu da se što više dece izleči od malignih bolesti, više informacija mogu dobiti pozivom na broj 011/26-00-444.

Da bi se održao visok postotak izlečenja, neophodna je blagovremena i pravilna dijagnostika, koja nedostaje Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", jedinoj zdravstvenoj ustanovi koja se, uz Univerzitetsku bolnicu u Tiršovoj, bavi otkrivanjem ovih vrsta malignih oboljenja kod dece.

Primarijus dr Bojana Slavković, načelnica Laboratorije za protočnu citometriju i imunologiju, kaže da je aparat na kojem se rade analize za mališane iz cele Srbije, Republike Srpske i Crne Gore star deset godina i da uskoro neće moći da zadovolji svetske standarde.
 

- Oprema nam je dotrajala i prevaziđena, jer je u pitanju zaostala tehnologija - objašnjava dr Slavković. - Svaki put kada uključujem računar strepim da li će se sistem pokrenuti. Protočni citomer koji sada koristimo dobili smo kao donaciju, a 2008. godine smo dogradili laserske komponente, takođe zahvaljujući ljudima dobre volje. To, međutim, više nije dovoljno i da bismo mogli da napravimo pravilan i blagovremen izbor lečenja moraćemo da nabavimo novu opremu.

Doktorka podseća da je brza dijagnostika veoma važna, naročito kod malih pacijenata.

- Imali smo dečaka kojem je otkriven limfom, sa hitnim stanjem, jer je dete imalo izliv u plućnoj maramici - objašnjava jednu od teških situacija dr Slavković. - Posle dijagnostike u laboratoriji, za samo nekoliko sati otkrili smo koja je vrsta bolesti, tako da su kolege odmah mogle da odreaguju i detetu praktično spasu život. U zemljama u kojima doktori imaju bolju opremu, mnogo su veće šanse za izlečenje mališana.

Irina Ban, predsednica Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti "Zvončica", zna koliko je važno da se bolest otkrije u ranoj fazi, jer je sa svojim sinom prošla trenutke od očaja kada je saznala da je bolestan, pa do izlečenja. Sada je majka zdravog mladića koji je proslavio 22. rođendan.

Irina, međutim, napominje da tu sreću nije imalo 12 dece koji su prošle godine izgubili bitku sa rakom! Svesna koliko je teško bolesnim mališanima, ali i njihovim mamama i tatama ova žena se, sa svojim saradnicama, potrudila da im pomogne u "roditeljskoj kući" koja je otvorena na Institutu.

2024 © - Vesti online