Ponedeljak 16.01.2012.
00:18
Večernje novosti

Bogdanović: Kurti vežba za sever KiM

Goran Bogdanović: Nije Kurti sam smislio akciju

Ministar za KiM kaža da nije slučajno da se baš sada podgrevaju strasti i potpaljuju varnice na Kosmetu.

"Sada, kada su pregovori dali rezultate i kada se sporazumi u potpunosti primenjuju, očigledno je da su nekome potrebne nove provokacije i vraćanje stvari unazad. Evidentno je da nekome ne odgovara stabilnost i približavanje pozicija", rekao je Bogdanović.

Ministar kaže da ne razume kakav reciprocitet u uvozu i izvozu traži Samoopredeljenje kada se na Kosovu gotovo ništa i ne proizvodi.

"Prelaz robe sa Kosova i Metohije preko administrativne granice je u skladu sa dogovorima. Ni Kurti ni njegovi sledbenici nisu sami odabrali momenat da blokiraju Merdare i dižu tenzije. Uveren sam da oni imaju nalogodavce i van teritorije Kosova. Ali verujem i da je veliki deo međunarodne zajednice sada shvatio da takvi ekstremisti predstavljaju suštinsku opasnost po mir i stabilnost", kaže Bogdanović.

On je pozvao Srbe na Kosmetu na poseban oprez i uzdržanost. "Kad god nasilje postane instrument političke borbe, najveće žrtve postanu Srbi. Zato je važno da sačuvamo pribranost i da ne nasedamo na provokacije koje dolaze sa albanske strane", rekao je ministar za KiM.

2024 © - Vesti online