Nedelja 15.01.2012.
20:05
Srna

Baraš al Asad proglasio opštu amnestiju

Hiljade ljudi ubijeno tokom desetomesečnih demonstracija

Sirijska novinska agencija SANA navodi da amnestija pokriva "zločine počinjene tokom događaja koji su se desili od 15. marta 2011. godine do 15. januara 2012. godine. Amnestijom će biti obuhvaćeni i vojni dezerteri koji se predaju pre kraja januara i svi oni koji predaju naoružanje za koje nemaju dozvolu.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od početka nemira u Siriji uhapšeno je više od 14.000 ljudi, a 5.000 je poginulo. Generalni sekretar UN Ban Kimun zatražio je pre dva dana od predsednika Sirije da obustavi nasilje protiv demonstranata, koji već deset meseci protestuju protiv režima, ističući da se u arapskom svetu bliži kraj "starim" dinastijama i vladavine jednog čoveka.

"Danas, ponovo pozivam predsednika Sirije - zaustavite nasilje i ubijanje svog naroda. Put represalija je ćorsokak", rekao je Ban Kimun na konferenciji za novinare u Libanu o političkim reformama.

Generalni sekretar UN istakao je da je, od samog početka revolucija, od Tunisa prekog Egipta i dalje, pozivao lidere da slušaju svoj narod. On je naglasio da su ga neki poslušali i da su imali koristi od toga, dok drugi nisu i danas "žanju oluju".

2024 © - Vesti online