Nedelja 15.01.2012.
18:10
Vestionline

Završen reli Dakar, dvostruki trijumf Francuza

Peterhansel je trijumf na ovogodišnjem Dakaru zabeležio rekordnu - 10. pobedu, dok je Despreu to četvrti trijumf.

Takmičari su startovali prvog dana nove godine na atlantskoj obali Argentine da bi dve nedelje isprobavali izdržljivist svojih vozila po terenima u Argentini, Čileu i Peru.

Poslednja etapa 33. izdanja najtežeg relija na svetu vožena je od Piska do Lime u Peruu, ali je specijal bio dug samo 29 kilometara, pa Despreovi i Peterhanselovi rivali nisu ni imali šansu da ih preteknu.

Despre je etapu završio kao deseti, sa skoro četiri minuta zaostatka u odnosu na pobednika Pal Andersa Ulevalsetera iz Norveške, dok je jedini rival Francuzu za trijumf Mark Koma bio drugi. Ipak, pošto je Španac imao za samo tri minuta bolje vreme, Despre je proslavio pobedu, jer je pred poslednji dan imao 11 minuta prednosti. Francuzu je to drugi trijumf na Dakaru, pošto je bio najbolji 2010. godine.

Peterhansel je proslavio rekordnu desetu pobedu na Dakaru, koju je obezbedio još u subotu. Poslednji dan najprestižnijeg relija na svetu, koji je po četvrti put vožen u Južnoj Americi, Francuz je započeo sa više od 40 minuta prednosti, pa mu to što je etapu do Lime završio kao deseti, sa tri minuta zaostatka u odnosu na pobednika Robija Gordona nije nimalo naškodilo.

Drugo mesto zauzeo je Španac Nani Roma, dok je Peterhanselu to bio četvrti trijumf kao automobilista, pošto je prethodno četiri puta slavio kao motociklista.

Motociklista iz Srbije Gabor Sagmajster nije uspeo da završi ovogodišnju trku pošto je zbog kvara motora morao da odustane.

2024 © - Vesti online