Nedelja 15.01.2012.
11:55
Beta

Ronioci tragaju za nestalima na nasukalom kruzeru

Spasioci pokašavaju da pomognu preživelima
 

" Čuli smo neke zvuke,ali ne i glasove" izjavio je portparol vatrogasaca koji su angažovani na spašavanju putnika koji se vode kao nestali, posle brodoloma blizu italijanskog ostrva Điljo.

Nesreća se desila u petak uveče kada je Kosta Konkordija sa 4.229 putnika, većinom italijanskih, francuskih i nemačkih turista, naleteo na greben blizu ostrva Điljo u Tirenskom moru. U nesreći je potvrđeno da je poginulo troje ljudi, četrdseset ih je povređeno a broj onih koji se vode kao nestali kreće se između 40 i
60, zavisno od izvora.

Vatrogasci su objasnili da je potraga za nastradalim na olupini broda otežana zbog toga što je on jako nagnut na stranu na 80 stepeni i što se pola broda nalazi pod vodom. Čitav niz prepreka im se nalazi na putu, zatvorena vrata, slomljene stepenice, nagomilani nameštaj. Vatrogasci ronioci i pripadnici specijalne grupe speleologa pažljivo idu iz kabine u kabinu u nadi da će naći preživele. Tokom noći mogli su da pregledaju deo broda koji je iznad vode a deo pod vodom počeli su da istražuju tek sa svitanjem dana. Prema navodima vatrogasaca kada je brod naleteo na greben i nestala struja elektronske brave na kabinama automatski su se blokirale. Za potragu pod vodom koristiće se podvodne kamere, rekli su vatrogasci.

Veliki broj od više od 4.000 spašenih sa broda su vraćeni kućama mada se neki još nalaze u hotelima u okolini. Kapetan broda Frančesko Sketino i njegov zamenik Čiro Ambrozio su privedeni, optuženi su za višestruka ubistva i napuštanje broda.

Par Južnokorejaca, oboje starih 29 godina, spašeni su noćas iz olupine broda gde su proveli 24 časa zarobljeni u svojoj kabini. Komandant vatrogasaca u Grosetu rekao je ranije da su njegovi ljudi iz vode izvukli 100 osoba i spasili još 60 zarobljenih na kruzeru.

2024 © - Vesti online