Nedelja 15.01.2012.
09:26
Srna

Devenport: Ahtisarijev plan garancija Srbima

Vojnici KFOR-a na Kosmetu
 

"Možda neki nisu svesni do koje mere taj plan pruža široke garancije, posebno u onim oblastima koje je predsednik Srbije Boris Tadić istakao u govoru u Generalnoj skupštini UN i u intervjuima, u vezi sa enklavama na jugu, srpskom zajednicom na sjeveru, crkvenim i kulturnim nasljeđem i zaštitom svojine", rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, dobrodošlo je to što je Tadić jasno isključio svaku vrstu podele Kosova i njegovo pravo je da istakne četiri teme koje svakako spadaju u krug pitanja o kojima treba razgovarati, ali je potrebno pažljivo pogledati šta u tom smislu nudi Ahtisarijev plan.

Britanski diplomata nije odbacio poziv srpskih vlasti za otvaranje političkih pitanja u vezi sa položajem Srba na Kosovu, ali je napomenuo da je prije toga potrebno ispuniti tri jasna zadatka koje je pred Beograd postavio Evropski savet, a to su "primena već postignutih sporazuma, uključujući i integrisano upravljanje granicama, omogućavanje Kosovu da u punoj mjeri učestvuje u regionalnim forumima i saradnja sa Euleksom".

"Prvo treba izgraditi poverenje koje je neophodno da bi se ušlo u širu diskusiju", rekao je Devenport za "Blic", naglašavajući da nema razlike među članicama EU kada je reč o kriterijumima koje Beograd treba da ispuni da bi 1. marta dobio status kandidata.

2024 © - Vesti online