Nedelja 15.01.2012.
09:41
Alo

Tri žene u Srbiji imaju po dve vagine!

Foto: Ilustracija
 

Po senzaciji i medicinskom podvigu slučaj iz Londona nije ni prići čudu koje je 2004. celoj planeti priredila Snežana L. (35) iz Srbije. Ona je tada rodila dečaka i devojčicu, a začela ih je odvojeno, u dve različite materice, iz različitog odnosta što je slučaj koji se dešava jednom u milion, čak i ređe!

Anomalija se otkrije uglavnom u trudnoći

Anomalija kakva je „dupla materica“, prema rečima Filimonovića, obično se otkriva prilikom trudnoće ili detaljnijeg ginekološkog pregleda. Žena praktično ima dve materice, dva grlića materice i dve vagine, pošto je vagina podeljena uzdužnim zidom. Snežana je prvo rodila devojčicu, a nakon tri godine na svet su neobičnim putem došli dečak i još jedna devojčia. Težili su 2.200 i 2.330 grama.

Sedam godina nakon nesvakidašnjeg porođaja u GAK "Narodni front", Snežana za "Alo!" kaže da sve to vreme nije davala izjave za medije.


- Moja deca danas imaju sedam godina, živa su i zdrava, hvala bogu. To mi je najbitnije - poručila je ona, koja je tek u 19. godini otkrila ovu urođenu anomaliju.

I ginekolog Dejan Filimonović, lekar koji je izveo ovaj jedinstveni poduhvat, kaže da je Snežanin porođaj ostao kuriozitet čak i u svetu.


- Pročitao sam vest o ovoj Britanki. I kod nas su samo od Snežaninog slučaja zabeležene još dva sa uterus didelfusom, kako se stručno naziva pojava dupliranih reproduktivnih organa. To jeste veoma retka pojava i žene s takvim organima mogu da imaju jedno dete u jednoj od materica. Ali trudnoća koju je Snežana iznela je pravo medicinsko čudo, jer je imala u svakoj materici po jedan plod. To je prava igra prirode koja se dešava jednom u stotinama hiljada trudnoća u celom svetu, a možda i ređe. Nisam još čuo da je ijedan kolega u Srbiji ili u svetu naišao na ovakav slučaj - ispričao nam je Filimonović.


Porođaj je protekao prema planu i bez ikakvih komplikacija, ali se naš sagovornik priseća da je bilo poteškoća oko terminološke definicije, odnosno, dilema je bila da li su ova deca blizanci.


- Takvi slučajevi imaju niz bioloških zanimljivosti. Ne znamo, na primer, da li su začeti u istom času ili u nekom vremenskom razmaku, da li se smatraju blizancima s obzirom na to da su istovremeno sazrevali, ali u dve odvojene materice i slično.

Izveli smo faktički dva carska reza u jednom aktu iako postoji samo jedan rez na stomaku. Otvorili smo svaku matericu posebno i izvadili bebe. To su bile dve odvojene trudnoće, gde se bebe razvijaju odvojeno jedna od druge. Sada su ta deca već velika i nismo u kontaktu, jer nije bilo nikakvih problema posle porođaja. Najvažnije je da je sve pod kontrolom i u najboljem redu - zaključuje Filimonović.

2024 © - Vesti online