Nedelja 15.01.2012.
07:45
B92

Kako su italijanski novinari videli Srbiju?

Marija Lina Veka

"Srbija je u poslednjih deset godina postala moja zemlja. Ne bih više mogla da je se odreknem, ni da hoću. Možda je to neki balkanski sindrom.

Ali ta ljubav nastajala je zbog ljudi, tih nečujnih heroja, koji opstaju pre svega na Kosovu i Metohiji, na toj mučeničkoj zemlji koja je srce Srbije.

Oni su sada lišeni svog identiteta, kulture, svoje teritorije, u ime jedne velike medijske laži koja je počinjena protiv njih i koja je dovela do bombardovanja, do rađanja ilegalne države, te navodne republike Kosovo".

Ovim rečima obratila se kolegama novinarima i gostima u Muzeju rimske civilizacije novinarka Marija Lina Veka, dugogodišnji dopisnik lista "Il Giornale dei carabinieri" iz Srbije i autorka knjige o Kosmetu "Vučja usta".

Ona je bila jedan od učesnika okrulog stola "Italijanski novinari govore o Srbiji" koji je ambasada Srbije u ovoj zemlji organizovala u okviru meseca srpske kulture u Rimu. Govorilo se o Srbiji danas, slici koja je o našoj zemlji devedesetih godina prošlog veka odlazila u svet, izazovima rešavanja kosovskog pitanja i evropskog puta Srbije.

Jedan od novinara mlađe generacije koji prate pitanja Balkana, Roberto Španjoli iz "Radio radicale", kaže da Srbiju ne razume potpuno, ali joj se divi.


"Mogu da razumem šta za Srbiju znači odvajanje Kosova", kaže Španjoli. "Ne treba da se odreknete Evrope. Znam da Evropa sada rizikuje i verujem da postoji mogućnost da se naizgled nerazrešiva pozicija, ipak, reši. Ako se Srbija odrekne Evrope, sigurno će izgubiti Kosovo. Ako uđe u Evropu i suoči se sa problemom Kosova, možda ga neće izgubiti".

Marija Lina Veka je dodala i da je duboko ubeđena, jer je to objektivna istorijska istina, da Srbija jeste Evropa. Poželela je Srbiji da nikada ne uđe u Evropu ako to mora da učini na kolenima i tako što će da izgubi trećinu svoje teritorije, "da izgubi svoje srce, Kosovo i Metohiju".

"Ako Srbija ne uđe u Evropu, onda će Evropa da bude osakaćena, a ako Srbija ostane bez Kosova, Srbija će biti osakaćena", naglasila je Veka.

Mnogo je loših i pogrešnih glasova o Srbiji otišlo u svet, priznali su učesnici okruglog stola. I sami su, kažu, pomalo podlegli pritiscima njihove državne politike, posebno u vreme bombardovanja, kada je javnosti trebalo opravdati bombe koje su padale na srpsku zemlju.

"I ja spadam među novinare koji su se zaljubili u Balkan posle rata. Bila sam na barikadama i pokušavala da prenesem poruku naroda", rekla je Čečilija Ferara, slobodni novinar.

"Problem u italijanskim medijima sve ovo vreme je preveliko uplitanje osećanja, kako pozitivnih, tako i negativnih. Još kad se u te izveštaje upletu i urednički uticaji... Postoji podeljeno mišljenje kolega prema pitanjima Balkana i Srbije: kod nekih je izrazito pozitivno, kod drugih negativno, 'srpsko' i 'antisrpsko'. Srbija je regionalna sila na Balkanu i zbog toga mora da preuzme mnogo veću odgovornost od drugih zemalja. Napreduje, ali bi mogla više. I, naravno, pravac je - Evropa".

Što brži ulazak u Evropu poželeo je i Gvido Alfijeri, novinar lista "Il Messaggero". Prema njegovim rečima, Srbija je učinila džinovske korake napred na evropskom putu i postigla značajne rezultate:

"Potreban je još samo mali napor, ali verujem da će Evropa što pre da prepozna učinjeno i prihvati ulazak naroda koji je oseća bliskom. Srbi su sve bliži Evropi i shvataju da je ona cilj koji treba dostići".

Većina novinara koji su učestvovali na okruglom stolu izveštavali su iz Srbije tokom devedesetih, u vreme vlasti Slobodana Miloševića, sankcija, bombarodovanja...

Od tog vremena većina je detaljno upućena u dešavanja u našoj zemlji. Mnogi više i ne pišu o tome, ali pomno prate šta se u Srbiji zbiva.

"Srbija je poslednjih godina uradila mnogo, uz nastojanja da gleda unapred. To je nešto što u ranijem periodu nije činila, jer je gledala unazad", kazao je Điđi Riva, novinar lista "L'Espresso".

"Tačno je da Srbije više nema u našim medijima, ali to je dobro. Ne moramo više da se bavimo njom, kao što smo to činili ranije, dok su događanja na Balkanu bila burna".

I nezavisni novinar Mateo Takoni govorio je kako je u italijanskim medijima bilo previše neistina o Srbiji, posebno onih o dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Između ostalog, dodao je, pisalo se kako na severu Kosova teče krv Albanaca.

Svi su se složili da je Srbija danas manje zanimljiva za izveštavanje, jer nema mnogo - loših vesti. Zato kažu, ako ne medijski, trebalo bi privredno da postane zanimljivija Italiji.

2024 © - Vesti online