Nedelja 15.01.2012.
03:28
Beta

Suzavcem i batinama na demonstrante u Bukureštu

Atmosfera u Bukureštu je napeta. Policija je koristila suzavac kako bi sprečila da demonstranti blokiraju centralni gradski bulevar, dok su demonstranti bacali kamenje. Rumunska policija navodi da među demonstrantima ima i huligana, navijača fudbalskih klubova.

Demonstranti traže ostavku predsednika Baseskua i vlade zbog drastičnih mera štednje koje od 2010. godine sprovode vlasti, a koje su za građane sve nepodnošljivije.

Nasilne demonstracije - scena koju Bukurešt isuviše dobro poznaje

To je već drugo veče da se demonstranti okupljaju na Trgu Univerziteta, tradicionalnom mesto za proteste u Bukureštu od vremena revolucije 1989. godine i višemesečnih protesta 1990. protiv režima Jona Ilijeskua.

Neposredni uzrok za izbijanje nezadovoljstva je prinudna ostavka Raeda Arafata, pomoćnika državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja. Arafat je ostavku morao da podnese jer ga je Basesku nekoliko puta grubo vređao u direktnim televizijskim emisijama, u koje se sam javljao telefonom i tražio njegovu ostavku.

Ostavka Arafata izvela je ljude na ulicu gde već nekoliko dana protestuju zbog samovolje Baseskua. Protesti se održavaju i u drugim rumunskim gradovima - Trg Murešu, Krajovi, Brašovu, Temišvaru, Jaši i Klužu.

Sve je počelo skupovima solidarnosti sa Arafatom, koji uživa veliko poštovanje u Rumuniji jer je pre osam godina osnovao moderni integrisani sistem hitne službe SMURD.

Na Trgu Univerziteta protesti se nastavljaju i radikalizuju. Ljudi su nervozni i dolaze u sve većem broju uzvikujući "Basesku - ostavka". S porastom broja demonstranata, na lice mesta stižu i dodatne policijske snage.

2024 © - Vesti online