Subota 14.01.2012.
22:39
Srna

Mađarska: Desničari traže ispis iz EU

Ispred kancelarije Evropske komisije zapaljena zastava EU

Demonstranti su pozvali na istupanje Mađarske iz evropskog bloka i pojačali pritisak na Vladu, koja pokušava da postigne dogovor o dobijanju sredstava od EU i Međunarodnog monetarnog fonda, da bi ostala solventna.

Dva poslanika Jobika, druge najveće opozicione stranke u parlamentu, zapalili su zastavu EU tokom protesta ispred kancelarija Evropske komisije u Budimpešti.

"Ove nedelje, EU je objavila rat Mađarskoj na veoma grub i otvoren način", rečako je Čanad Segedi, član Jobika i Evropskog parlamenta, u obraćanju pred oko 2.000 ljudi.

Vlada premijera Viktora Orbana pokušava da postigne dogovor sa MMF-om što je pre moguće, posle velikog pada vrednosti forinte i rasta kamata na državne hartije od vrednosti.

Orban pokušava da nametne amandmane na nedavno usvojene zakone o centralnoj banci i sudstvu, što je zahtevala EU kako bi država dobila pomoć i nastavila da vraća dugove na početku godine tokom koje se očekuje ekonomska recesija.

Mnoge pristalice Jobika veruju da Vlada ne treba da popusti pod međunarodnim pritiskom. "Od kada smo ušli u EU, nismo imali nikakve koristi od toga. Mađarska bi trebalo da krene svojim putem i sačuva nacionalni suverenitet", izjavio je učesnik demonstracija Atila Đalog.

Komentatori smatraju da će Mađarska morati da promeni politički kurs ukoliko želi da Evropska komisija odobri nastavak razgovora o finansijskoj pomoći. Očekuje se da će Komisija sledeće nedelje objaviti zaključke o spornim mađarskim zakonima, pošto okonča njihovu pravnu analizu.

Ministar spoljnih poslova Janoš Martonji izjavio je danas listu "Nepsabadsag" da će Vlada razmotriti primedbe EU i učiniti sve što može da bi sporna pitanja bila rešena.

2024 © - Vesti online